Manje od mjesec dana

Uskoro kreće škola, ali i glavobolje: Za opremanje jednog školarca ode cijela plata

09.08.2023. 08:30 / Izvor: Srpska.info
Škola

Do polaska u školu ostalo je manje od mjesec, a da bi roditelji svom đaku kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, potrebna je najmanje minimalna plata, koja u RS-u trenutno iznosi 700 KM.

Do polaska u školu ostalo je manje od mjesec, a da bi roditelji svom đaku kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, potrebna je najmanje minimalna plata, koja u RS-u trenutno iznosi 700 KM.

U knjižare širom Republike Srpske gotovo svi udžbenici su stigli, a za pojedine komplete potrebno je izdvojiti skoro 300 maraka, dok sveske, školski pribor, pristojna torba i pernica koštaju najmanje 200 KM. 

U jednoj od knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u Banjaluci, gdje su udžbenici za sve osnovce besplatni, istakli su da su roditelji iz drugih lokalnih zajednica već krenuli u nabavku knjiga i pribora.

"Pojedini udžbenici još nisu stigli jer je i ove godine bilo izmjena, pa su neki još u štampi, očekujemo ih svakog dana. Osim udžbenika za osnovnu, velika je potražnja i za onima za srednju školu ", rekla je radnica Mubera Grbić.

Kada je riječ o sveskama, školskom priboru i opremi, u knjižarama kažu da su police odavno popunjene.

"Cijene udžbenika otprilike su iste kao i prošle godine, ali školski pribor i oprema skuplji su i do 40 odsto", rekla je Grbićeva.

Prema njenim riječima, po udžbeniku za srednje škole potrebno je izdvojiti od 9,90 do 12 KM, izuzev stranih jezika. Udžbenik engleskog sa radnom sveskom košta 25 KM.

Poslovođa u jednoj od knjižara “Kultura” u Prijedoru Nina Čuković kaže da interesovanje roditelja za udžbenicima na području ovog grada raste iz dana u da­n.

"Kako se školska godina bude približavala, u knjižari očekujemo još veće gužve. Sveske su kod nas možda malo povoljnije u odnosu na prošlu godinu, jer je papir pojeftinio", rekla je Čukovićeva i dodala da firmama sa kojima imaju sklopljen ugovor i putem kreditnih kratica udžbenike daju i na rate.

Osim udžbenika i pribora, đacima je za polazak u školu potrebna i nova odjeća i obuća.

U jednom gradiškom butiku kažu da roditelji već dolaze sa djecom i biraju neophodne odjevne komade.

"Uglavnom se kupuju patike, trenerka, duks i po nekoliko majica. Mnogi pazare pola od toga, a ostalo ostave za sljedeći mjesec, kada bude plata. Malo ko može odjednom da iskešira 200 – 300 KM", kazala je radnica Biljana Stokanić.

Izvršna direktorka Udruženja građana “ToPeeR” Doboj Snežana Šešlija istakla je da su se prije nekoliko godina za 700 maraka u školu mogla opremiti dva đaka, a danas je samo za jednog potrebno mnogo više od minimalne plate.

"Samo je školski pribor poskupio skoro 50 odsto u odnosu na prošli septembar. Skočile su i cijene garderobe i obuće i sumnjam da manje od 1.000 KM može da pokrije troškove opremanja djeteta u školu", kazala je Šešlija, piše Glas Srpske.

Dodala je da je potrebno uzeti obzir i troškove za užinu, za koju je prije samo nekoliko godina marka bila dovoljna, a sada se za taj iznos može kupiti samo kifla.

“Veseli banjalučki karavan”

Grad Banjaluka započeo je raspodjelu očuvanih kompleta udžbenika učenicima osnovnih škola iz drugih opština RS-a, pa će sutra knjige biti upućene u Srbac i Krupu na Uni, dok je petak rezervisan za isporuku u Kupres, Ljubinje i Bileću. Očuvane prošlogodišnje udžbenike u utorak iduće sedmice će dobiti i učenici od petog do devetog razreda u opštinama Čelinac, Kotor Varoš i Teslić, kao đaci u Kneževu i Oštroj Luci.

“Veseli banjalučki karavan” je u protekla dva dana obišao Brod, Šamac, Vukosavlje i Modriču, gdje su predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti podijelili udžbenike osnovnim školama za učenike od petog do devetog razreda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti