Vinogradari ne pamte lošiju godinu

Prinosi manji i do 50 odsto: Zbog slabog roda, ove godine se očekuje veća cijena grožđa

10.08.2023. 08:13 / Izvor: Glas Srpske
grožđe

Berba grožđa samo što nije počela, a neuobičajene vremenske prilike od samog početka sezone, prema procjenama vinogradara, umanjiće ovogodišnji rod i do 50 odsto.

Berba grožđa u Republici Srpskoj samo što nije počela, a neuobičajene vremenske prilike od samog početka sezone, prema procjenama vinogradara, umanjiće ovogodišnji rod i do 50 odsto, što bi moglo povećati cijenu ovog voća, a samim tim i vina.

Mnogi vinogradari ističu da ne pamte lošiju godinu jer ono roda što nije uništilo hladno i kišovito proljeće, nedavno su desetkovali grad i olujni vjetar.  

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Republike Srpske, Aleksandar Banjac kazao je da će zbog kišnog proljeća sa berbom početi kasnije, odnosno početkom septembra.

"Ova godina za nas vinogradare je izuzetno teška jer je na samom početku sezone bilo mnogo vlage, zbog čega se pojavilo puno biljnih bolesti, dok je sjeverni dio Republike Srpske bio na udaru grada", kazao je Banjac.

Preciznih procjena o kvalitetu ovog voća još nema jer je do berbe ostalo 20-tak dana, ali su, kaže, sigurni da će prinosi biti manji i do 50 odsto.

"Privodi se kraju košenje i stavlja posljednja zaštita protiv truleži. Grožđe koje je ostalo na lozi, ako nas posluži vrijeme i ne bude padavina, do berbe bi moglo biti zadovoljavajućeg kvaliteta", kazao je Banjac, ističući da malo ko od vinogradara u Republici Srpskoj nije imao problema.

Vlasnik vinarije “Jungić”, Željko Jungić kaže da je nedavni grad prepolovio ovogodišnji rod grožđa.

"Grožđe koje smo uspjeli zaštititi od bolesti, kojih je bilo mnogo zbog kiše, do prije 15-tak dana bilo je veoma dobro, međutim grad ga je uništio. Još se ne može procijeniti kolika će šteta biti, ali sigurno će pola roda otpasti", rekao je Jungić.

Berba u vinogradu “Jungić” trebalo bi da počne prve sedmice u septembru i trajaće, zavisno od sorti, do polovine oktobra.

"Zbog manjih prinosa sigurno će cijena grožđa, ako ga uopšte bude bilo za tržište, biti viša u odnosu na prošlu godinu, jer je slična situacija i u okruženju", istakao je Jungić i dodao da je ova godina jedna od najgorih za vinogradare.

Prema riječima direktorice trebinjskog “Agrofina” Tamare Dragović, u vinogradima ovog preduzeća, koje je najveće vinogorje u Republici Srpskoj, očekuju se oko 10 do 15 odsto manji prinosi nego prošle godine.

"Dosta dobro smo sačuvali grožđe i obavili sve neophodne zaštite, ali je bilo bolesti biljke zbog obilnih padavina", kazala je Dragovićeva i dodala da je sada faza šaranja zrna i da je zato važno da naredni dani budu sunčani da bi grožđe sazrelo. 

Da će ovogodišnja berba malo kasniti zbog vegetacije potvrdio je i agronom Branko Anđelić, koji ističe da je početak godine bio veoma težak.

"Bilo je natprosječno više padavina u maju i junu, kada cvjeta vinova loza, a to je najosjetljivija faza. Za devet godina rada nisam vidio veći pritisak plemenjače u ovom periodu, kao što je to ove sezone, tako da smo pretrpjeli štetu", objasnio je Anđelić.

Ovogodišnja berba počeće malo kasnije u odnosu na prošlu godinu i u vinogradima “Vukoje”, a vlasnik Radovan Vukoje očekuje da će ova sezona dati dobar rezultat jer su, kako kaže, vrijedno i radili.

"Vrijeme je bilo izazovno, međutim to nas nije spriječilo da napravimo dobre rezultate u vinogradu. Ne bude li kakvih promjena i vremenskih nepogoda očekujemo dobar i kvalitetan rod", kazao je Vukoje, piše Glas Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti