IZVOĐAČ NAJAVIO RASKIDANJE UGOVORA

Propada li projekat toplotnih pumpi u Vogošći: Slučaj proslijeđen Uredu za korupciju

10.08.2023. 12:28 / Izvor: Akta.ba
toplotne pumpe

U januaru ove godine potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji kotlovnice i instalaciji toplotnih pumpi voda-voda i kotlova na prirodni gas preduzeća BAGS Energotehnika d.d. Vogošća, međutim do isporuke neće doći.

U januaru ove godine potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji kotlovnice i instalaciji toplotnih pumpi voda-voda i kotlova na prirodni gas preduzeća BAGS Energotehnika d.d. Vogošća, međutim do isporuke ne može doći, situacija je više nego složena, a cijeli slučaj je proslijeđen Uredu za korupciju, saznaje Akta.ba.

Podsjećamo, ugovor je sa grupom izvođača u ime Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša potpisao tadašnji ministar Enver Hadžiahmetović. Izvođači su odabrani po javnom pozivu, a to su Termoelektro d.o.o. Brčko–lider grupe, Ekološki sistemi d.o.o. Bijeljina i Termo-Vent Inženjering d.o.o Brčko.

Da su se desili određeni problemi sa isporukom, potvrdio je za naš portal Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

"Što se tiče tog projekta izvođač je na sastanku koji je održan prije više od mjesec dana izjavio da će raskinuti ugovor koji je potpisao, međutim to se do danas nije desilo. Ono što se pojavilo kao problem i što je sam izvođač radova prezentovao kao problem jeste da toplotnih pumpi koje su bile predviđene tenderom apsolutno nema na tržištu, tako da nisu u mogućnosti da ih nabave osim eventualno u nekoj zamjeni i sa puno manje snage. S obzirom da je to bila javna nabavka sa tačnom specifikacijom koja je bila navedena u tenderskoj proceduri to apsolutno nije bilo prihvatljivo i sam izvođač je na tom sastanku saopštio da će raskinuti ugovor jer ga on sam ne može izvršiti", kazao je Bečarević za Akta.ba.

Nakon što je dobio pismo advokata kompanije koja je na tenderu izabrana, ministar Bečarević je cijeli slučaj proslijedio Uredu za korupciju.

"Komunicirati preko advokata, a ne učiniti ono što je rečeno na sastanku sa više od 20 ljudi po meni nije korektno i sad je stvar Ureda za korupciju i Tužilaštva da vide ima li tu elemenata za poduzimanje određenih radnji. Izvođač radova je sam izjavio i mi imamo zapisnik, da ne može ispuniti ugovor onakav po specifikaciji kakva je bila u procesu javne nabavke", pojasnio je.

KAKO ĆE SE GRIJATI STANOVNICI VOGOŠĆE?

Na pitanje kako će se u narednoj zimskoj sezoni grijati stanovnici Vogošće koji se sad griju preko BAGSA, ministar Bečarević je kazao da su ih iz ovog preduzeća obavijestili da poduzimaju sve aktivnosti da stare kotlove stave u funkciju i da oni budu ti koji će tokom zimskog perioda grijati stanovnike Vogošće.

"Ono što će ovo ministarstvo i Vlada KS uraditi, jeste to da je već po bužetu predviđeno BAGSU milion maraka za izmirenje njihovih obaveza po pitanju dugova za mazut, a ostali novac se pokušava obezbijediti kroz budžet kako bi se što više pokušali smanjiti dugovi koje ima BAGS, odnosno da se nabavi gorivo za te kotlove za narednu sezonu grijanja. Poduzimamo sve što se može poduzeti, ali da je ovaj veliki problem sa ovim projektom uvođenja toplotnih pumpi izazvao sam izvođač tu nema dileme. Sami su sebe doveli u tu situaciju jer su nudili nešto što apsolutno ne postoji na tržištu", rekao je ministar.

Kontaktirali smo i Nihada Konakovića, direktora preduzeća BAGS Energotehnika d.d. Vogošća, koji nam je kratko kazao da projekat instalacije toplotnih pumpi i gasifikacija postrojenja, te tender u vezi sa tim provodi Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo i da nemaju informaciju da je tender propao, te da se odustalo od projekta.

"Obzirom da se približava grijna sezona, zagrijavanje korisnika iz svih kategorija u Općini Vogošća vršiće se postojećom tehnologijom ( mazutni kotlovi )", potvrdio je i Konaković.

Upit o cjelokupnoj situaciji i samom projektu, te njegovoj realizaciji smo poslali i lideru grupe izvođača Termoelektro d.o.o. Brčko, međutim do pisanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Podsjećamo, ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji kotlovnice i instalacije toplotnih pumpi voda-voda i kotlova na prirodni gas iznosi 3,5 miliona KM.

Ranije je najavljivano da će koristi od ovog projekta osjetiti građani Općine Vogošća kroz smanjenje potrošnje energije, a time i troškova grijanja, energetsku nezavisnost i čišći zrak, jer bi prestankom korištenja mazuta kao ekološki neprihvatljivog goriva došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka.

E.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti