Haotično stanje

Nelegalni taksisti "okupirali" Sarajevo

16.08.2023. 08:18 / Izvor: Avaz.ba
Taksi

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine situacija u vezi s taksi prijevozom već godinama je u haotičnom stanju.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine situacija u vezi s taksi prijevozom već godinama je u haotičnom stanju. Problem nelegalnih taksista odavno postoji, a njihov broj znatno je porastao za vrijeme ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), kada najviše turista cirkulira kroz grad.

U razgovoru za „Avaz“ Enver Suljagić, predsjednik „Sarajevo taxija“, govorio je o problemu koji imaju svi taksisti u državi.

Precizni podaci

"U Sarajevu ima više taksista nego što je potrebno. Trenutno jedan taksista ide na 400 ljudi, a trebalo bi biti jedan taksista na 1.000 stanovnika", ističe Suljagić.

Dodao je kako u Sarajevu trenutno ima stotinu taksi stajališta, od kojih „Sarajevo taxi“ pokriva više od 70.

"U Sarajevu je trenutno ogroman broj nelegalnih taksista, koje smo mi uredno prijavili inspekciji i policiji. Jedan broj tih taksista, koji se ne mogu ni nazvati tako, imaju krivična djela i uvučeni su u nelegalne radnje", kaže Suljagić.

Ilegalne radnje

Ističe da pojedini koriste oznaku „taxi“ kako bi vršili ilegalne radnje. Za vrijeme godišnjih odmora kruže oko zgrada i po naseljima kako bi uočili koji su stanovi i kuće slobodni i u koje bi mogli provaliti. Vrebaju na aerodromu turiste kojima vožnje naplaćuju mnogo skuplje.

"Prave veliku štetu kako službi tako i građanima. Nažalost, oni se bave krivičnim djelima i jedan broj njih je registriran u RS, ali ne mogu raditi tamo, pa dolaze u Sarajevo i varaju građane", zaključuje Suljagić.

Većina takvih taksista ima kriminalnu prošlost i poznati su i MUP-u i inspekciji.

Nekima je to samo pokriće za ilegalne radnje, a drugi varaju ljude dok rade.

Loše recenzije

Sve ovo narušava ugled poštenih taksista koji vrijedno i pošteno rade svoj posao, pa se tako na službenoj stranici firme „Sarajevo taxi“ nalazi mnoštvo loših recenzija od građana i turista.

"Danas sam se vozio od Baščaršije do Muzeja BiH taksijem, a taksista mi je vožnju naplatio 25 KM, a prava cijena je maksimalno pet maraka. Samo šaljete lošu sliku o sebi", jedna je od loših recenzija ostavljenih na stranici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti