pokrivao poslovne gubitke

Al Shiddi izvlačio i prao novac iz BiH i preko svoje turističke agencije Shiddi Tourism

16.08.2023. 11:26 / Izvor: Akta.ba
SCC
OTVORI GALERIJU

U medijima je nedavno objavljena informacija da je Sulaiman Al Shiddi bez saglasnosti Nadzornog odbora izvukao 72 miliona KM iz Magros Veletrgovina d.d.- Sarajevo City Centar.

U medijima je nedavno objavljena informacija da je Sulaiman Al Shiddi bez saglasnosti Nadzornog odbora izvukao 72 miliona KM iz Magros Veletrgovina d.d.- Sarajevo City Centar, kojima je pokrivao poslovne gubitke drugih firmi u njegovom vlasništvu, koje su registrovane i posluju u Bosni i Hercegovini i da je kao predsjednik Nadzornog odbora naložio generalnom direktoru Magros Veletrgovina d.d. Muradu Abedu da firme Itimat Danişmanlik Hizmetleri iz Istanbula uplati ukupno 797.000,75 KM na ime „konstalting usluga“, koje ova firma iz Istanbula nikada nije izvršila.

Grupa ex-manjinskih dioničara Magros Veletrgovina d.d kažu kako informacije i dokazi u nastavku ukazuju da se nezakonite poslovne aktivnosti Sulaimana Al Shiddija šire i na hotelsko-turistički segment poslovanja ove grupacije u Bosni i Hercegovini i Saudijskoj Arabiji. Naime, u sklopu SCC-a 2018. godine otvoren je Swissotel Sarajevo.

S ciljem popunjavanja hotelskih kapaciteta, uprava ovog hotela potpisivala je sa domaćim i inostranim turističkim agencijama tipske ugovor za FIT (frequent international traveler) putnike koji putuju posredstvom turističkih agencija manjeg obima po pojedinačnoj rezervaciji od 1-9 soba i kojima se odobravaju agencijske provizije u rasponu od 12% do 24%. Jedna od turističkih agencija sa kojima uprava Swissotela Sarajevo od otvaranja do danas potpisuje agencijske ugovore je turistička agencija Shiddi Trading iz Saudijske Arabije koja je u vlasništvu Al Shiddi Grupacije.

U prilogu je primjer ugovora iz 2018. godine između Magros Veletrgovina d.d. – Podružnica Swissotel Sarajevo i Shiddi Tourism iz Saudijske Arabije (prilog 1). Međutim, hoteli koji posluje u sklopu Al Shiddi Grupaciji u Sarajevu:

- Swissotel Sarajevo (Magros Veleprodaja d.d.) , Novotel Sarajevo Bristol (Grand Hotel Bristol do.o.) i Poljine Hills Resort (Shad Invest d.o.o.) samo turističkoj agenciji Shiddi Tourism iz Saudijske Arabije koja je dio Al Shiddi Grupacije, odobravaju iznimno visoku agencijsku proviziju koja za dvokrevetne sobe iznosi 50%, a jednokrevetne 60%.

Ovakvom poslovnom politikom, krši se zakon o transfernim cijenama koji propisuje da cijene po kojima se vrše poslovne transakcije između povezanih lica ne smiju da odstupaju od cijena po kojima se vrše poslovne transakcije sa licima koja nisu povezana, a problematika tranfernih cijena je predmet kontrole poreskih uprava u Bosni i Hercegovini. Odobravanjem ovako visoke agencijske provizije Schiddi Tourismu u Saudijskoj Arabiji, Swissotel Sarajevo, Novotel Sarajevo Bristo i Poljine Hills Resort, umanjuju svoje realne prihode za više milionske iznose (prema našim izvorima iznos je veći od 10 miliona konvertibilnih maraka za protekli period), što predstavlja direktnu utaju državnih prihode po osnovu neplaćenog poreza na dodatnu vrijednost i porez na dobit.

Prema istim izvorima, vrhunac nezakonitog hotelsko-turističkog poslovanja Al Shiddi Grupacije u Bosni i Hercegovini i Saudijskoj Arabiji, ogleda se u činjenici da više milionski iznosi koje je agencija Shiddi Tourism iz Saudijske Arabije oprihodovala prodajom hotelskih aranžmana gostima sa Bliskog istoka za boravak u hotelima u vlasništvu Al Shiddi Grupacije u Sarajevu: Swissotel Sarajevo, Novotel Sarajevo Bristol i Poljine Hills Resort, nikada nisu uplaćeni na bankovne račune navedenih hotela. Dakle, umjesto da se oprihodovani novac transferira na bankovne račune hotela u Sarajevu koji su izvršili hotelske usluge i u istima prikažu kao prihodi, preko 10 miliona konvertibilnih maraka zadržano je u turističkoj agenciji Shiddi Tourism u Saudijskoj Arabiji.

"Ovo predstavlja dodatnu utaju državnih prihode po osnovu ostvarenih prihoda Swissotela Sarajevo, Novotel Sarajevo Bristol i Poljine Hills Resort i neplaćenog poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit Naši izvori dalje navode, da se poslovna praksa zadržavanja novca u agenciji Shiddi Turizam u Saudijskoj Arabiji praktikovala i kod prodaje avio karata putnicima sa Bliskog istoka koji su avio kompanijom Fly Bosnia letjeli tokom 2018. i 2019. godine iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina u Bosnu i Hercegovinu. Na ovaj način agencija Shiddi Tourism zadržala je 16 miliona KM za prodane avio karte tako da je i ovaj oprihodovan novac Shiddi Toursm iz Saudijske Arabije utajen i nije nikada transferirana na bankovne račune FlyBosnie u Sarajevu, gdje je avio kompanija registrovana", kazali su u svom saopćenju ex-manjinski dioničari Magros Veletrgovina d.d..

U izjavama zvaničnika Fly Bosnie početkom 2020. godine, navedeno je da je u 2019. godini Fly Bosnia prevezla 45.000 putnika, a tačan broj prevezenih putnika od uspostave do obustave letova FlyBosnie posjeduje Međunarodni Aerodrom Sarajevo.

Zvanična cijena povratne avio karte FlyBosnie u 2019. godin za let iz Saudijske Arabije do Sarajeva iznosila je 2.299 Saudijskir Rijala odnosno cca. 560,00 EUR. Po zvaničnim finansijskim podacima prihod FlyBosnie u 2019. godini iznosio je 27.233.844,00 KM, a ostvareni iznosio je puno viši obzirom na zadržavanje oprihodovanog novca po osnovu prodanih avio karata u agenciji Shiddi Tourism u Saudijskoj Arabiji.

FlyBosnia je tokom poslovanja akumulirala gubitak veći od 20 miliona konvertibilnih maraka, a ukupne obaveze prema dobavljačima iznose preko 24 miliona konvertibilnih maraka (prilog 2). Bankovni računi ove avio kompanije su blokirana i u toku je stečajni postupak. Naši izvori dalje tvrde da je od strane uprave, uposlenicima Swissotela Sarajevo i Grand Hotela Bristol (šefu recepcije, recepcionerima, osobama koje rade na rezervacijama) izdat nalog da se boravak značajnog broja gostiju u ovim hotelima ne evidentira za šta se koristi hotelski program Opera i funkcija OOO (out of order). Na ovaj način se “izbace” sobe u hotelu iz upotrebe, a kao razlog se navodi problem tehničke prirode.

Ova funkcija koristi se u velikom obimu za goste Swissotel Sarajevo i Novotel Hotel Bristol sa Bliskog istoka koji svoje hotelske aranžmane rezervišu preko agencije Shiddi Tourism iz Saudijske Arabije. I na ovaj način poreskim upravama Bosne i Hercegovine ne prikazuju se stvarni prihodi u navedenim hotelima. Ovakva poslovna praksa Swissotela Sarajevo i Novotel Hotel Bristola slična je praksi zbog koje su državna policijska agencija SIPA i tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenuli akciju pod nazivom “Kasa”, pri čemu su kod Swissotela Sarajevo i Novotel Hotel Bristol u pitanju višemilionski iznosi za protekli period.

Osim odgovornosti Sulaimana Al Shiddija, bez čijeg naloga sve navedene nezakonite radnje ne bi bile moguće, direktnu zakonsku odgovornost snose zakonski zastupnici tj. direktori Swissotel Sarajevo, Novotel Hotela Bristol, Poljina Hills Resorta i avio kompanije FlyBosnia.

Navedene informacije o zadržavanju oprihodovanog novca u agenciji Shiddi Tourism iz Saudijske Arabije, imaju za posljedicu da sva tri hotelsko-turistička subjekta posluju kontinuirano sa gubitkom ili na granici finansijske isplativosti:

-Grand Hotel Bristol d.o.o.: 2020. godina -1.043.586,00 KM; 2021. godina -727.684,00 KM; 2022. godina - 1.285.953,00 KM (prilog 3)

- Shad Invest d.o.o. - Poljine Hills Resort: 2018. godina -814.269,00 KM, 2019. godina -1.010.098,00 KM; 2020. godina - 677.277,00 KM; 2021. godina -768.145,00 KM, 2022. godini - 2.729.380,00 KM (prilog 4)

-Magros Veletrgovina d.d. - Poslovnica Swissotel: 2019. godina 1.076.000,00 KM; 2020. godina 166.000,00 KM, 2021. godina 19.000,00 KM i 2022. godina -882.000,00 KM (prilog 5, prilog 6).

Poslovna praksa zadržavanja oprihodovanog novca u agenciji Shiddi Tourism iz Saudijske Arabije za hotelske usluge date u hotelima Swissotel Sarajevo, Novotel Sarajevo Bristo i Poljine Hills Resort ima za posljedicu da Sulaiman Al Shiddi izvučeni novac iz Magros Veletrgovina d.d. čija vrijednost zaključno sa 2022. godinom iznosio 72 miliona KM koristi za davanje pozajmica vlastitim firmama u Bosni i Hercegovini kako bi firme mogle nastaviti sa poslovanjem.

Vrijednost pozajmica povaćava se iz godine u godinu, tako da je u 2020. godini iznosila 48 miliona KM, u 2021. godini 54 miliona KM, a zaključno sa 2022. godinom vrijednost je 72 miliona KM (prilog 7). Na ovaj način Magros Veletrgovina d.d. se pojavljuje se kao bankarska institucija koja dugi niz godina nezakonito beskamatno finansira povezana lica, koja zbog loših poslovnih rezultata nisu u mogućnosti dobiti kredite od komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini.

Magros Veletrgovina d.d. uspjeva nastaviti vlastito poslovanje samo zahvaljujući konstantnom zaduživanju kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini (prilog 8) i ovo je jedina firma Al Shiddi Grupacije u Bosni i Hercegovini koja posluje pozitivno (prilog 9).

Od povezanih firmi kojima je Sulaiman Al Shiddi preko Magros Veletrgovine d.d. bez saglasnosti Nadzornog odbora davao pozajmice, FlyBosnia je pod stečajem i blokirani su joj bankovni računi. Firmi Al Shiddi International d.o.o., koja 74,9193 % vlasnik Magros Veletrgovina d.d. (prilog 10) su isto tako blokirani bankovni računi (prilog 11) zbog izgubljenog arbitražnog spora u korist firme iz Bosne i Hercegovine, koja je sudskim putem blokirala bankovne račune Al Shiddi International d.o.o. Nakon navedenih činjenica nameće se zaključak, da je izvučeni novac iz Bosne i Hercegovine i opran preko agencije Shiddi Tourism iz Saudijke Arabije, jedina finansijska osnova da Sulaiman Al Shiddi preko neke od svojih firmi iz Saudijske Arabije potpisuje memorandum o razumjevanju radi sagledavanja mogućnosti razvoja turističkog kompleksa na dijelu rta Mavrijan u Ulcinju u Crnoj Gori.

PREUZMI DOKUMENTE:
Prilog 1
Prilog 2
Prilog 3
Prilog 4
Prilog 9
Prilog 11

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti