Helez, Nikšić i Lakić u Bugojnu

Federacija BiH i država će podržati Binas (VIDEO)

18.08.2023. 07:32 / Izvor: Fena
binas

Razlog posjete je, kazao je Helez, podrška bugojanskom poduzeću namjenske industrije.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem posjetio je danas proizvodne pogone kompanije Binas, Općinu Bugojno i Mjesnu zajednicu Poriče.

Razlog posjete je, kazao je Helez, podrška bugojanskom poduzeću namjenske industrije.

"Posjetio sam sajam vojne opreme u Istanbulu i sa zadovoljstvom mogu reći da smo imali sedam izlagača iz BiH. BiH postaje lider u proizvodnji opreme i naoružanja na zapadnom Balkanu. Binas danas ima potpisanih ugovora oko 120 miliona KM, to je 15 budžeta općine Bugojno. Ulaže se, polako zaustavljamo odlazak mladih ljudi, a u najavi je i povećanje toplog obroka", rekao je Helez.

Nikšić je kazao kako će Vlada FBiH i dalje podržavati Binas.

"Nije normalno da se ljudi bore i rade, a nemaju podršku izvršne vlasti, da budu prepušteni da sami sebi rješavaju probleme. Donijeli smo i neke dobre vijesti. Vlada je odobrila zapošljavanje dodatnih 92 radnika. Donijeli smo i odluku Vlade FBiH o reprogramu kredita Razvojne banke i dobili su uvjeravanja da ćemo biti na raspolaganju u svim drugim procesima. Binas u ovom trenutku knjigovodstveno ima dug veći od aktive, ispunili su i oni uvjete za stečaj. Naravno do toga neće doći", rekao je Nikšić.

Ministar Lakić naglasio je kako je stanje u Binasu bolje nego što je bilo.

"Dobro je da se s financijske strane ovdje događaju pozitivne promjene, Vlada FBiH podržava naravno kompletnu namjensku industriju. Drago nam je da imamo i planirano povećanje broja uposlenika, a drago mi je i da smo se dogovorili oko konkretnih stvari koje će rezultirati budućim pozitivnim promjenama", rekao je Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti