Smeta im zbog EKSPLOATACIJE LIGNITA

Vode Republike Srpske dale saglasnost kompaniji za zatvaranje riječice Crljenjače u cijev

18.08.2023. 09:50 / Izvor: capital.ba
Bistrica

Kompanija „Drvo-export“ iz Teslića, dobila je dozvolu "Voda Republike Srpske" da zatvori riječicu Crljenjaču u cijevi da im ne bi smetala pri eksploataciji lignita u sred sela Bistrica kod Prijedora.

Kompanija „Drvo-export“ iz Teslića, dobila je dozvolu „Voda Republike Srpske“ da zatvori riječicu Crljenjaču u cijevi da im ne bi smetala pri eksploataciji lignita u sred sela Bistrica kod Prijedora.

Ništa to ne bi bilo čudno da ova kompanija ima dozvolu za eksploataciju, odnosno koncesiju za vađenje lignita na ovom području, ali nema.

Ipak, to nije bila prepreka Vodama Srpske da izdaju saglasnost i prije sprovedenog postupka dodjele.

„Drvo-export-u“ je data saglasnost da pokrenu aktivnosti na regulisanju vodotoka Crljenjače u svrhu realizacije koncesije (koju nemaju), uz određene uslove koji obuhvataju obezbjeđenje proticajnog profila, dežurstva mehanizacije u slučaju nailaska velikih voda i ljudstvo koje će pratiti hidrološku situaciju.

"U slučaju potrebe ukloniće se prepreke i vratiti vodotok u prvobitno stanje kako bi se omogućio proticaj velikih voda u koordinacijom sa Civilnom zaštitom Prijedora. Ako dođe do nepredviđenih promjena u režimu proticanja vode, što može prouzrokovati štete ma kakvog karaktera, korisnik radova je obavezan da sve uzroke štete otkloni i izvrši potrebnu sanaciju", navodi se u saglasnosti koju su Vode RS izdale 4. avgusta ove godine.

Mještani Bistrice mjesecima se bore da zaustave otvaranje rudnika lignita koje je bez ikakvih dozvola još u martu počelo ovo preduzeće, a za koje se užurbano u nadležnim institucijama priprema dokumentacija.

Mještanin Danijel Lazić kaže da je sve što su do sada radili bilo nezakonito i da su se uvjerili u proteklih nekoliko mjeseci da pojedinim moćnicima, niko ne može stati u kraj.

"Ovo je za nas katastrofa, uništiše nam cijelo selo. Sada su upropastili rijeku koja je snabdijevala domaćinstva vodom. Zatvorili su je u cijev, razrovali pola sela. Mi smo se borili za svoje selo i nećemo ni sada odustati, učinićemo sve što možemo da zaustavimo otvaranje rudnika", kaže on.

Objašnjava da se uz korito rijeke gradi put zato što „Drvo-export“ nije uspio da otkupi zemlju mještana sa druge strane rijeke kuda je prvobitno planiran prolaz za kamione.

Građani Mjesne zajednice Bistrica kod Prijedora mjesecima se protive iskopavanju i eksploataciji uglja lignita na samo dvjesta metara od njihovih kuća.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je uprkos grčevitoj borbi i protivljenju mještana objavilo javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u ovom selu.

„Drvo-Exportu“ se pogodovali toliko i da im je dodijeljen i bonus od deset odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda, jer je „inicirao pokretanje postupka dodjele koncesije“ na ovom ležištu.

Objava javnog poziva je samo formalnost, jer će osim početne prednosti u dodijeljenim bodovima Rufi biti jedini kandidat s obzirom na to da su prethodno na mjestu budućeg rudnika otkupili zemljište od mještana, ubjeđujući ih da će tu otvoriti eko-selo.

„Vodama Republie Srpske“ poslali smo pitanja da bismo utvrdili i saznali kako su izdali dozvolu za zatvaranje rijeke u koritu kompaniji koja nije koncesionar, ali kako izjavu i odgovore na njih nismo dobili do završetka teksta, to ćemo objaviti kada  ih dobijemo, piše Capital.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti