STEČENI USLOVI

Delić najavio prvi korak u realizaciji EU programa za energetski siromašnna domaćinstva

22.08.2023. 16:53 / Izvor: Akta.ba
undp delić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su se potpisivanjem sporazuma o saradnji između ovog Ministarstva i UNDP-a BiH stekli uslovi za prve zvanične korak.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su se potpisivanjem sporazuma o saradnji između ovog Ministarstva i UNDP-a BiH stekli uslovi za prve zvanične korake u realizaciji podjele pomoći iz EU programa pomoći za energetski siromašna domaćinstva. 

"Konkretno, u oblasti saradnje koja se odnosi na energetski ugrožene korisnike i povećanje pristupa ugroženih domaćinstava hitnim mjerama za smanjenje energetskog siromaštva, na temeljima ovog sporazuma Ministarstvo i UNDP uspostavit će formalnu koordinacionu strukturu, kako na upravljačkom tako i na operativnom nivou, koja će služiti kao platforma za zajedničko planiranje, izradu plana projektnih aktivnosti, praćenje napretka, ublažavanje rizika i osiguranje kvaliteta implementacije. Sve zajedno jesu zahtjevi EU delegacije za provođenje ovog programa, kao i konkretno izvještavanja o njegovoj izvršenoj realizaciji", istakli su iz Federalnog ministarstva. 

Federalni ministar Adnan Delić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, potpisivanjem ovog sporazuma obavezali su se i na zajedničko učešće u aktivnostima koje podrazumijevaju podršku UNDP-a Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u unapređenju kapaciteta, okvira politika i tehnoloških rješenja za pristupačnije socijalne usluge otpornije na vanjske utjecaje, te jačanju sistema socijalne zaštite, suočavanju s energetskim siromaštvom u zemlji i doprinosu pravednoj tranziciji. 

Sve zajedno treba doprinijeti otpornijem i sigurnijem životnom standardu i inkluzivnom, stabilnom i dostojanstvenijem životu za sve, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti