Mašina vrijedna 4,5 miliona maraka stigla u dobojsku fabriku za proizvodnju PVC profila

23.08.2023. 11:37 / Izvor: SRNA
lb profik

Foto: atvbl.rs

Dobojska kompanija za ekstruziju PVC profila "LB profile", članica grupacije "Hifa oil", predstavila je jučer novu automatizovanu proizvodnu liniju mašinske obrade PVC profila.

Dobojska kompanija za ekstruziju PVC profila "LB profile", članica grupacije "Hifa oil", predstavila je jučer novu automatizovanu proizvodnu liniju mašinske obrade PVC profila sa sistemom detekcije škarta, vrijednu oko 4,5 miliona KM.

Sistem je u rad pustio gradonačelnik Boris Jerinić, koji je rekao novinarima da se 10 odsto ukupnog godišnjeg prometa grupacije "Hifa oil" ostvaruje u Doboju u okviru tri njene kompanije koje se nalaze u industrijskoj zoni Usora. 

Jedan od vlasnika grupacije Izudin Ahmetlić naveo je da je riječ o sistemu u koji su investirana vlastita sredstva, te da je jedini tog tipa na Balkanu i kojim kompanija "LB profile" zaokružuje ciklus nabavke novih mašina. 

On je istakao da iz poslovnog kruga u Usori na mjesečnom nivou izlazi oko 50 šlepera sa prozorima, vratima i kliznim stijenama i pet do sedam šlepera samostalnih profila, koji se izvoze na zapadno tržište, dominantno u Holandiju. 

"Godišnji obim proizvodnje u Doboju je na nivou 105.000.000 KM sa trendom povećanja, dok je 'Hifa oil' grupacija prošle godine radila 1.227.000.000 KM", rekao je Ahmetlić. 

On je zahvalio Jeriniću na proaktivnom odnosu prema grupaciji koja je zaključno sa današnjim danom u ovaj grad kroz tri kompanije koje zapošljavaju 352 radnika ukupno investirala 71.000.000 KM. 

Inženjer razvoja kompanije "LB profile" Ermin Halilović kaže da novi sistem ima i do 40 odsto veći kapacitet u odnosu na stare mašine, što omogućava dnevnu proizvodnju do 16 paleta profila, odnosno pet do šest šlepera gotovih prozora iz jednog proizvodnog dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti