kompleksna oblast

Vlada Brčko distrikta završava izradu pravilnika za izgradnju privatnih solarnih elektrana

23.08.2023. 12:38 / Izvor: Akta.ba
pravilnik

Vlada Brčko distrikta BiH putem Odjeljenja za komunalne poslove privodi kraju aktivnosti na izradi nekoliko pravilnika neophodnih za potpunu primjenu usvojenog Zakona o obnovljivim izvorima energije u Distriktu.

Vlada Brčko distrikta BiH putem Odjeljenja za komunalne poslove privodi kraju aktivnosti na izradi nekoliko pravilnika neophodnih za potpunu primjenu usvojenog Zakona o obnovljivim izvorima energije u Distriktu.

"Ovo je vrlo kompleksna oblast u kojoj, imajući u vidu zakon koji je usvojen prije godinu dana, završavamo izradu niza pravilnika koji se tiču priključenja i puštanja u rad mini solarnih elektrana na području Distrikta. Ovo je izuzetno važno kako bi i privatni investitori mogli ući u oblast proizvodnje električne energije i vjerujem da ćemo vrlo brzo završiti izradu tih pravilnika, te i ovu oblast otvoriti za privatna investiranja", naglasio je šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Distrikta Majazudin Vehabović.

Navedeno je jedan od preduslova koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi mogla aplicirati za dobijanje namjenskih sredstava iz fondova Evropske unije. Objektivno jedan od najkomplikovanijih pravilnika je onaj koji radi JP "Komunalno Brčko", a tiče se priključenja budućih solarnih elektrana na mrežu javnog napajanja električnom energijom.

"S obzirom da privatni investitor može imati i zemljište i novac, te izgrađenu solarnu elektranu bez priključenja na mrežu investicija nije u funkciji. Upravo zbog toga JP "Komunalno Brčko" mora biti vrlo oprezno i detaljno u izradi tog pravilnika i stoga to ide nešto sporije", rekao je Vehabović.

Vlada Distrikta i  JP "Komunalno Brčko" kod izrade spomenutih pravilnika, čine pionirske korake ne samo u odnosu na BiH već i zemlje regiona.

"Ono što smo mi radili i kod izrade zakona, ali i kod pravilnika, nešto slično ne postoji u regionu", ocijenio je Vehabović, dodajući da je Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije u Distriktu u potpunosti usklađen sa onim u zemljama Evropske unije, pa je na osnovu onoga što stoji u tom zakonu korekcije radila i Vlada Republike Srpske.

Sve rečeno je veoma važno s dva aspekta. Prvi se tiče investitora u mini slolarne elektrane koje, uz budžetske podsticaje, višak energije mogu staviti na raspolaganje JP "Komunalno Brčko" i s druge strane, omogućavaju se benefiti i za građane koji postavljanjem solarnih panela višak dobijene električne energije mogu deponovati u javni sistem.

"Domaćinstva kroz instaliranje solarnih panela mogu osigurati vlastitu proizvodnju električne energije od 4-5 kilovata, time osiguravajući i mali višak u proizvodnji, koji mogu deponovati kod JP "Komunalno Brčko", kako bi eventualno u slučaju manjeg broja sunčanih dana mogli koristiti. U ovom smislu vidim i značajnu šansu za domaćinstva, kao potrošače, koju će vjerujem maksimalno iskoristiti", zaključio je Vehabović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti