Mediteransko voće

Organiziraju se voćari Hercegovine, žele jedinstven plasman i promocija na tržištu

23.08.2023. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Voćari

Udruženje Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, utemeljeno kao platforma za daljnji razvoj ove grane proizvodnje u BiH, pozvalo je sve vočare da im se pridruže.

Udruženje Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, utemeljeno kao platforma za daljnji razvoj ove grane proizvodnje u BiH, pozvalo je sve vočare da im se pridruže.

"Voćarstvo i poljoprivreda su generalno podložni velikim izazovima koji se trenutno događaju, a pogotovo ako se uzmu u obzir samo ovogodišnji klimatski uvjeti i izuzetno loši prinosi u proizvodnji. Nama proizvođačima je jasno da je jedno od rješenja u udruživanju i stvaranju zajedničkih organizovanih struktura koje će nam biti od koristi prilikom pronalaženja načina za daljnji razvoj", istaknuo je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja Nedim Badžak.

Cilj udruženja plasman trešnje i mediteranskoga voća na tržište

Ističe kako je udruženje rezultat projekta Jačanje proizvodnje trešnje u Hercegovini, na kojem se radilo tri godine, i da im je cilj okupiti sve prerađivače i proizvođače trešnje i drugog mediteranskoga voća te ga plasirat na domaćem i tržištu EU i, brendirati ga kako bi povećali njegovu prepoznatljivost.

To su, kaže Badžak, početni koraci ali se neće na tome stati nego će probati podignuti proizvodnju u Hercegovini na veću razinu.

Pojedinačni nastupi, slaba cijena

Govoreći o problemima s kojima se susreću, predsjednik Udruženja napominje da je glavni taj, što tokom pojedinačnog nastupa na tržištu, niko od proizvođača nema dovoljnu količinu proizvoda, a trgovački lanci traže određenu količinu u određeno vrijeme.

"Ne možemo pojedinačno ni postići najbolju cijenu u odnosu na sve kvalitete jer nastupamo odvojeno, a samim time i trgovački lanci imaju i veće troškove. S jedinstvenim nastupom imat ćemo bolju cijenu, rezultat i prodaju", podvlači Badžak. 

Članovi udruženja sudjeluju na sajmovima, imaju podršku i promociju svojih proizvoda

Po riječima novoutemeljenog udruženja, očekuje se oko stotinu članova - proizvođača, posebno malih te kooperanata.

Pridruživanjem Udruženju Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, članovi će imat će podršku i promociju njihovih proizvoda putem događaja, sajmova i digitalnih platformi.

"Klaster će organizirati seminare, radionice i edukativne događaje kako bi članovima omogućili da prate najnovije trendove i tehnologije. Svakako će se zalagati za interese svojih članova na različitim razinama, od lokalne do regionalne", navodi Badžak.

Svi proizvođači mediteranskog voća u Hercegovini jednostavno mogu popunit Zahtjev za članstvo i dostavit ga s potrebnom dokumentacijom na adresu Blagaj bb – Jaffa-Komerc d.o.o.

Projekat realizira Jaffa-Komerc d.o.o. i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u okviru develoPPP.de programa Savezne vlade Republike Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti