Na raspolaganju 24 sata

U Kantonu Sarajevo otvoren prvi Urgentni centar za pomoć životinjama

26.08.2023. 08:59 / Izvor: Akta.ba
urgentni za životinje

U Kantonu Sarajevo danas je službeno počeo s radom prvi Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama.

U Kantonu Sarajevo jučer je službeno počeo s radom prvi Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama. Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar privrede Zlatko Mijatović ozvaničili su, presijecanjem vrpce, početak rada tog centra.

"Sarajevo je danas stavljeno na mapu velikih evropskih gradova, kad se radi o brizi za povrijeđene životinje", istakao je premijer Uk. Čestitao je Ministarstvu privrede i KJU "Veterinarska stanica" za opredjeljenje, ali i uspješnu realizaciju tog značajnog projekta.

Dodao je da je takav centar neophodan Sarajevu, da se radi o modernom centru i jedinom u Bosni i Hercegovini.

"Jedini smo u Bosni i Hercegovini i jedan od rijetkih gradova regiona koji ima takav urgentni centar", rekao je premijer Uk. Obećao je da će, Vlada KS i Ministarstvo privrede, pružiti podršku u realizaciji druge i treće faze projekta.

"Ispratit ćemo taj projekt, kroz drugu i treću etapu, da bi zaokružili ciklus te korisne investicije. Radujem se da ćemo što prije ući u drugu i treću etapu, tako da imamo kompletiranu sliku. Na ovaj način pozicioniramo Kanton Sarajevo na mapu svjetskih metropola, koje moraju imati takve ustanove", potcrtao je premijer Uk.

Ministar Mijatović je iskazao nadu da će, funkcionisanjem tog centra, Kanton Sarajevo osigurati značajan napredak u oblasti brige o životinjama.

Kako je kazao, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je prepoznalo značaj osnivanja Urgentnog centra i podržalo projekt 'Veterinarske stanice' za osnivanje službe za urgentne intervencije za povrijeđene životinje.

"Izdvojena sredstva, u iznosu od 226.875 KM, iskorištena su za adaptaciju objekta veterinarske ambulante na Stupu gdje je smješten Urgentni centar, u smislu renoviranja objekta u skladu za potrebama i evropskim standardima, te nabavke najsavremenije opreme jer je ključni cilj pružiti što efikasniju pomoć unesrećenim životinjama", naglasio je ministar Mijatović.

Urgentni centar bit će na raspolaganju 24 sata, sedam dana u sedmici, a usluge koje nudi obuhvataju i ambulantno i van ambulantno zbrinjavanje životinja kojima je neophodna brza intervencija.

Usluge Urgentnog centra na raspolaganju su za vlasničke životinje i za životinje s ulice, a opremljen je najsavremenijim uređajima za dijagnostiku i tretiranje životinja RTG-om, ultrazvukom, kao i laserom koji će se koristiti za hirurške obrade i ubrzavanje zarastanja rana kod životinja.

Direktorica KJU "Veterinarska stanica" Nasiha Spahić kaže da su stručni i vrijedni uposlenici svakako najveća vrijednost. Naglašava da oni svakodnevno ulažu ogromne napore za funkcionisanje Veterinarske stanice, a sad i Urgentnog centra. 

Dodala je i da, početkom rada tog urgentnog centra, očekuju popravljanje imidža kao i napredak u poslovanju KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo, ali i poboljšanje u pružanju veterinarskih usluga na području Kantona Sarajevo - saopćila je su Služba za protokol i press KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti