Projekt USAID Diaspora Invest

Radionica sa mladima iz dijaspore: Nova generacija može učiniti mnogo za prenos znanja

26.08.2023. 09:47 / Izvor: Akta.ba
radionica

DiaLab sesija je projekt USAID "Diaspora Invest" koji podržava Vlada SAD-a, kao dio aktivnosti kojim se istražuju i razmatraju mogućnosti utjecaja dijaspore na društvene promjene u BiH.

DiaLab sesija pod nazivom "Učešće nove generacije dijaspore u društvenim promjenama" održana je jučer s praktikanatima iz Authority Partners, Communis, Intuitiva, Ministry of Programming, Faveda, Nlogic, Represent Communications i Finshark, fokusirajući se na njihovo iskustvo ljetne prakse u Bosni i Hercegovini.

DiaLab sesija je projekt USAID "Diaspora Invest" koji podržava Vlada SAD-a, kao dio aktivnosti kojim se istražuju i razmatraju mogućnosti utjecaja dijaspore na društvene promjene u BiH.

Za Bahrudina Trbalića, koji je doktorski kandidat na Stanfordu i praktikant u Authority Partners, današnja sesija je jedinstveno iskustvo, s obzirom na to da su imali priliku saznati više o radnim procesima u lokalnim kompanijama u BiH.

"Također, imao sam priliku predstaviti svoje projekte i inicijative te se povezati s potencijalnim partnerima koji će olakšati realizaciju nekih novih ideja koje imam", rekao je Trbalić.

Učesnici sastanka su se složili oko osnivanja alumni mreže #WelcomeBack, koja će okupljati sve mlade članove bh. dijaspore koji prolaze kroz USAID-ov program prakse. Također su istaknuti prijedlozi o tome kako poboljšati praksu.

No, izazovi još uvijek postoje u realizaciji praksi mladih druge generacije u kompanije u BiH. Istovremeno, ne treba zanemariti napredak postignut kroz saradnju USAID-a i domaćih kompanija.

Stoga je, kako je rečeno na sastanku, potrebno olakšati otvaranje privremenih bankovnih računa za praktikante iz dijaspore, pojednostaviti proces dobivanja potrebne dokumentacije za mlade koji trenutno nisu u BiH i pomoći im u planiranju programa i mapiranju većeg broja kompanija spremnih za saradnju.

"Sve ukazuje na to da smo postavili održiv model prakse  - koji se može lako replicirati  - tako da kompanije mogu samostalno provoditi, ali domaće institucije i lokalne organizacije civilnog društva također mogu slijediti isti put", istakli su učesnici sastanka.

Smatraju da druga generacija dijaspore može donijeti nova znanja i najbolje prakse kompanijama u BiH, a praktikanti #WelcomeBack su odlučni biti 'ambasadori' u predstojećem periodu i promovirati daljnje mogućnosti koje se mogu koristiti u našoj zemlji kroz ovaj projekt i druge aktivnosti, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Projecta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti