Udruženje vinara

Zakon o organizaciji tržišta vina omogućio bh. vinarima nastavak izvoza na EU tržište

30.08.2023. 08:44 / Izvor: Akta.ba
vina

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH omogućio je bh. proizvođačima grožđa i vina nastavak izvoza na europsko tržište.

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, omogućio je bh. proizvođačima grožđa i vina nastavak izvoza na europsko tržište, a stečeni su i uvjeti za podizanje novih nasada grožđa u našoj zemlji, ocijenio je u razgovoru za Fenu Željko Nakić, predsjednik Udruženja vinogradara i vinara pri Gospodarskoj komori FBiH.

"Bilo je krajnje vrijem da se usvoji ovaj zakon jer bi u suprotnom našim proizvođačima bio zabranjen izvoz vina na europsko tržište", istaknuo je Nakić, dodavši kako je nemjerljiva vrijednost spomenutog zakona za Vinariju Čitluk, koja izvozi preko milijun litara vina na tržište Europske unije, prije svega Hrvatske.

Po njegovim riječima, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH sistemski uređuje pitanja poput oznaka geografskog porijekla, prezentacije i reklamiranje proizvoda vinarstva, zatim stavljanje proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Nakić je dodao kako je usvajanje ovoga zakona ujedno i prilika da se njegovom nadogradnjom kroz podzakonske akte koje je potrebno donijeti, da novih zamah u proizvodnji vina u BiH.

"Usvojeni zakon preduvjet je i za podizanje novih vinograda, prije svega u Hercegovini, ali i u ostatku BiH. Kad imate neuređenu situaciju na tržištu i kada ljudi ne prepoznaju ambijent za profit i rad, opada i interes za tu granu proizvodnje. Usvjajnjem novih zakonskih rješenje tu smo zamku izbjegli", zaključio je Nakić.

S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvitku, Vijeće ministara BiH usvajanjem Zakona o organizaciji tržišta vina želi osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s europskim standardima

Posebno je važno da je ostavljeno dovoljno vremena da se domaćim proizvođačima omogući neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na europskom i svjetskom tržištu i nakon studenog 2024. godine, koji je Europska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU-a, priopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti