Potpisani Ugovori

Deset projekata oživljava mostarske javne prostore

31.08.2023. 12:13 / Izvor: Fena
Grad za sve

Od ukupno 45 pristiglih aplikacija, Evaluacijska komisija projekta odabrala je deset projektnih prijedloga.

Predstavnici deset lokalnih formalnih i neformalnih organizacija - dobitnika bespovratnih sredstava grant sheme "Grad za sve – građanske akcije", potpisali su u četvrtak u Mostaru ugovore o dodjeli financijskih sredstava za realiziraju njihovih projekata.

Cilj ove grant sheme je potaknuti građane, lokalne organizacije civilnog društva, sportske organizacije, kulturne i obrazovne javne ustanove na implementaciju projekata koji će doprinijeti poboljšanju građanskog, društvenog i gospodarskog života u Mostaru te pokazati tendenciju povećanja broja sudionika u predloženim akcijama - istaknuli su implementatori projekta "Mostar – Prostori koji pokreću" - People in Need (PIN), Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više (NV).

Od ukupno 45 pristiglih aplikacija, Evaluacijska komisija projekta odabrala je deset projektnih prijedloga koji će, zahvaljujući financijskoj podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, biti financirani u novčanom iznosu od 5.000 do 30.000 maraka, ovisno od projektne ideje i traženih sredstva.

Projekt menadžer organizacije "People in Need" Vladimir Ćorić kazao je kako broj pristiglih prijava govori o tome da u Mostaru postoji ogromna energija i volja kako formalnih tako i neformalnih organizacija građana iz oblasti sporta, književnosti, glazbe, teatra, glume, da daju novu dinamiku mostarskim javnim prostorima.

"Putem grant sheme bit će podržani razni projekti iz oblasti glazbe, sporta, kulture i obrazovanja u sklopu kojih će biti održavane razne radionice, koncerti, multidisciplinarne izložbe, ugostit će se mnogi pisci, pjesnici i perfomeri. Također, podržat će se i inovativni projekti poput onog koji se bavi fenomenom „nevidljivih“ žena u Mostaru, a kako bi se ukazalo i na problem da se danas samo dvije ulice u Mostaru zovu imenima žena. Bavit ćemo se i baštinom grada Mostara, starim zanatima i slično", istaknuo je Ćorić.

Aktivnosti koje će biti podržane grant sredstvima trebaju biti implementirane između kolovoza 2023. i 31. siječnja 2024. godine.

Aplikanti koji će biti podržani i njihov projekt su: HPD Prenj 1933 Mostar – "Krug oko Mostara", Tamburaški orkestar Mostar – "Glazba za sve", Zanart – "Music Meeting Point", Klub Mostrip Mostar – "Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – SuperMo", Udruga "Zdrav život – Kinezis" – "Sportom do inkluzije", Klub knjige "Ivo Andrić" – "Mostar čita", Udruženje "Rock škola Mostar" – "Mostar Rock School 2023–2024", Udruženje "Inicijativa građanki/na Mostar" – "Putevima nevidljivih Mostarki", Udruženje "Cernica" Mostar – "Ljeto u Cernici", Ronilački klub Mostar – Ekološko-edukativna akcija "Svi za našu Neretvu".

Atilla Aksoj, glazbenik iz udruge Zanart koja će provesti projekt "Music Meeting Point", istaknuo je kako će uz dobivenu podršku uspjeti realizirati svoju ideju koja se temelji na jedinstvu različitosti.

"Želimo prirediti izložbu koja bi bila multimedijalnog karaktera, s foto panelima i po najvišim standardima estetike, kojom ćemo predstaviti glazbu svih naroda", naveo je Aksoj.

Grant sredstva bit će iskorištena i za organizaciju šest koncerata s naglaskom na etno glazbu te izradu web stranice na kojoj će biti prezentirane informacije o tim koncertima.

Tamburaški orkestar Mostar, koji djeluje od 2017. godine i okuplja oko 40 članova glazbenika i to uglavnom mladih ljudi, dobio je potporu za realizaciju projekta "Glazba za sve".

"U okviru projekta održat ćemo dva koncerta krajem rujna. Jedan u parku Zrinjevac s repertoarom s klasične i tradicionalne tamburaške glazbe u sklopu kojeg će se održati radionice za djecu i mlade te koncert zatvorenoga tipa koji će biti usmjeren na osobe s poteškoćama u razvoju i osobe treće životne dobi", kazala je članica Tamburaškog orkestra Mostar Kristina Crnjac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti