KANTON SARAJEVO

Najavljeno formiranje veteranskih ambulanti na području pet općina

31.08.2023. 14:01 / Izvor: Akta.ba
VETERINARI

Riječ je o inovativnom pristupu ka unapređenju zdravstvene zaštite braniteljske populacije, kroz formiranje ambulanti i senzibilnijem pristupu liječenja veterana koji su zadužili našu domovinu.

Uvažavajući specifične potrebe braniteljske populacije, istovremeno cijeneći njihovu zaslugu u odbrani Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, uz izuzetnu interresornu saradnju sa Ministarstvom zdravstva KS, i uz saglasnost JU ‘’Dom zdravlja KS’’, kreće u realizaciju projekta otvaranja veteranskih ambulanti.

Inicijativu je danas podržala i Vlada Kantona Sarajevo, te je data saglasnost za uspostavu pet ambulanti, i to OJ Stari Grad, OJ Centar, OJ Novo Sarajevo, OJ Novi Grad, te OJ Ilidža. Riječ je o inovativnom pristupu ka unapređenju zdravstvene zaštite braniteljske populacije, kroz formiranje ambulanti i senzibilnijem pristupu liječenja veterana koji su zadužili našu domovinu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović nije krio zadovoljstvo povodom početka realizacije ove inicijative, koja će, kako je naveo, označiti početak novog pristupa liječenju ratnih veterana.

"Konstantnim naporima i u konačnici dogovorima s nadležnim organima tokom provedbe ove inicijative, danas mogu da kažem da smo označili početak jedne sjajne priče za naše branitelje veterane. Izuzetno sam sretan što mogu da kažem da ćemo u narednom periodu otvoriti pet veteranskih ambulanti, a ukoliko se projekt pokaže uspješnim, proširit ćemo područje djelovanja i na preostale općine u Kantonu Sarajevo. Nadam se da ćemo zajednički podići nivo usluge liječenja za naše veterane i ovo je samo mali dio onoga što možemo učiniti za ljude koji su svoje živote i zdravlje uložili u našu slobodu. Istovremeno, želio bih se zahvaliti prof.dr. Harisu Vraniću, ministru zdravstva KS, kao i direktoru Javne ustanove ‘Dom zdravlja KS’ Abelu Baltiću za nesebičnu podršku prilikom realizacije navedene inicijative, koja će donijeti i zapošljavanje novog medicinskog kadra, što mene posebno raduje", istakao je ministar Osmanović.

Prema riječima ministra Vranića, potrebno je prepoznati i cijeniti doprinos branitelja prema domovini.

"Vrlo je važno izraziti empatiju i senzibilitet prema osjetljivoj braniteljskoj populaciji, a obzirom da sam i sam bio pripadnik Armije RBiH, na određeni način i razumijem potrebe ove kategorije ljudi. Zahvalan sam što zajednički krećemo u realizaciju ove inicijative, koja će, nadam se podstaći i ostale kantone da se uključe u slične programe, kako bismo razvili svjesnost brige o veteranima u čitavoj Bosni i Hercegovini", naglasio je ministar Vranić.

Realizacijom ovog projekta, pored zdravstvenih benefita za veterane branitelje, gdje će se pružati usluge koje su prilagođene njihovim potrebama, poboljšat će se i psihofizičko stanje ovih kategorija našeg stanovništva.

Kroz poštovanje, razumijevanje ali i empatiju prema pripadnicima ove kategorije radit će se na stvaranju društvenog okruženja u kojem se njihova služba cijeni i poštuje. Naposljetku, pozivaju se direktori domova zdravlja da odmah krenu u implementaciju inicijative, posebno jer je ukinut moratorij na zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama.

Podsjetimo, ovo je samo jedan u nizu projekata ove vrste, obzirom da je već ranije potpisan i sporazum sa JU Opća bolnica ‘’Prim.dr. Abdulah Nakaš’’ za uspostavljanje veteranskog odjela u okviru navedene zdravstvene ustanove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti