Očuvanje starih zanata

Pekić s predstavnicima Obrtničke komore KS razgovarala o statusu i položaju obrtnika

31.08.2023. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Pekić

Dopredsjedavajuća Pekić s predstavnicima Obrtničke komore KS razgovarala o statusu i položaju obrtnika, te očuvanju starih zanata.

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić sastala se danas s predsjednikom Obrtničke komore KS Naserom Idrizagićem i članom Upravnog odbora komore Adnanom Jusićem, te ovom prilikom razgovarala o statusu i položaju obrtnika, s posebnim fokusom na očuvanje tradicionalnih i starih zanata u našem kantonu.

Na ovom sastanku razmatrani su svi trenutni programi i projekti podrške koje realizuje Vlada Kantona Sarajevo ovom dijelu naše poslovne zajednice, te o mogućnostima unapređenja saradnje, sve s ciljem osnaživanja obrtničke djelatnosti na području Kantona Sarajevo koja predstavlja važan segment ukupne privredne aktivnosti.

Naročito je bilo riječi o održivosti starih tradicionalnih zanata, te o programima koje Obrtnička komora realizuje u cilju promocije ovih zanata kod mladih ljudi, kako bi se stvorili preduslovi za njihovo očuvanje, te prenijele ove tradicionalne zanatske vještine na mlađe generacije.

"U postojećim programima rada izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, sve više pažnje se posvećuje razvoju i promociju preduzetništa, gdje važnu ulogu upravo ima i obrtništvo kao jedan od modela osnivanja i pokretanja preduzetničke aktivnosti. S druge strane, značajnu vrijednost imaju stari tradicionalni zanati koje je potrebno očuvati i prenijeti na mlađe generacije“, istakla je ovim povodom dopredsjedavajuća Pekić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti