Ministar vanjskih poslova BiH

Odgođeno izjašnjavanje o isticanju zastave EU u institucijama BiH

01.09.2023. 07:53 / Izvor: Akta.ba
konaković

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici razmatralo Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici razmatralo Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, te Prijedlog odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za prijevoz oružja i vojne opreme opasnih eksplozivnih i radioaktivnih materijala i robe dvojne namjene.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je izvijestio novinare da je na dnevnom redu sjednice bilo nekoliko dokumenata iz ministarstava pravde, civilnih poslova, sigurnosti, kao i donošenje odluke o uređivanje graničnih prijelaza za prijevoz oružja, municije, eksplozivnih naprava. Na tu odluku, kako tvrdi Konaković, čeka se već 16 godina.

Odgođeno je izjašnjavanje o tački koja se odnosi na isticanje zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara, kao i odluka o izboru pravobranilaca.

Kako je ocijenio Konaković, sjednica je bila rutinska, jer je bilo više informacija koje ministri samo prime k znanju, ali da je za njega lično najzanimljivija bila informacija Agencije za javne nabavke BiH.

"Imali smo direktora Agencije za javne nabavke koji nije znao odgovore na većinu pitanja, da je u proteklih šest godina pokrenuto 129 prekršajnih postupaka. U 2022. godini pokrenute su samo dvije krivične prijaveu državi u kojoj je korupcija popularno i profitabilno zanimanje, država koja je po tome u vrhu evropskih i svjetskih lista", rekao je Konaković.

Odgovarajući na upit novinara, Konaković je kazao da na sjednici nije razmatrano pitanje redmisije, iako je to uvijek aktualna tema, jer, kako je obrazložio, imamo problema.

"Hrvatska strogo primjenjuje propise o readmisiji, sa Srbijom imamo problem evidencije migranata koji uđu u BiH. U odnosu na prethodne godine, ta situacija je značajno pod kontrolom", zaključio je Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti