Jačaju saradnju

KS i austrijska pokrajina Koruška najavljuju projekte u oblasti privrede i nauke

02.09.2023. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Memorandu o saradnji

Memorandum o razvoju saradnje između Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Pokrajine Koruške potpisali su danas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i guverner Pokrajine Koruške, dr. Peter Kaiser.

Memorandum o razvoju saradnje između Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Pokrajine Koruške potpisali su danas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i guverner Pokrajine Koruške, dr. Peter Kaiser.

Širenje i intenziviranje veza u oblasti privrede, naučno-tehničke, te oblasti kulture i društvenih nauka, biće u fokusu buduće saradnje.

Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak čelnika Kantona Sarajevo i delegacije austrijske pokrajine. Prisutni su bili i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministrica pravde i uprave  Darja Softić Kadenić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

"Mi smo danas razgovarali i o konkretnim aktivnostima. Insistirat ću da ovo što smo potpisali ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da bude osnov za razvijanje bilateralnih odnosa. Drago nam je da smo dobili punu podršku, ne samo za projekte, koje namjeravamo realizirati sa pokrajinom Koruška, već i što imamo prijatelje u Austriji koji podržavaju reforme na putu naše zemlje ka EU", istakao je premijer Uk ovom prilikom.

Kazao je da je naredni sastanak zakazan za kraj ove godine radi konkretizacije dogovorenih planova i budućih projekata, sa obje strane, uz podršku zakonodavnih vlasti Kantona Sarajevo i ove austrijske pokrajine.

"Nominirat ćemo projekte koji su od interesa za privrednike u Kantonu Sarajevo, kao i Univerzitet, a onda ćemo međusobno kroz bilateralne odnose vidjeti gdje postoji prostor za saradnju", dodao je premijer Uk.

U Pokrajini Koruška živi oko 14.000 ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a kako je naglasio guvrener Kaiser, želja je da budu uključeni u buduće projekte i programe.

"Ustanovili smo da obje strane imaju ekonomsko-socijalna vijeća koja potiču uzajamnu saradnju zakonodavaca, poslodavaca i organa koji predstavljaju interese uposlenika, što je veoma bitna osnova za našu buduću saradnju. Istakao bih i da je Koruška uključena u veliki broj značajnih oblika regionalne saradnje, što može poslužiti i Kantonu Sarajevo", naveo je, između ostalog, guverner Kaiser.

Naglasio je da je konkretiziranje saradnje važno i u kontekstu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, jer je EU, po njegovim riječima, vrijednost koja nas vezuje.

"Veoma je važno da regionalna saradnja jača, jer Kanton Sarajevo i Koruška imaju potencijal da budu vodiči i uzori na tom putu", naglasio je guverner Kaiser.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti