Zaključak sa današnjeg sastanka

Imamović: Staviti van snage odluku o odlaganju smeća na lokalitetu Šišeta u Goraždu

04.09.2023. 14:35 / Izvor: Fena
smeće

Zaključak sa današnjeg sastanka je da je potrebno već na narednoj sjednici Gradskog vijeća staviti van snage odluku o odlaganju smeća na lokaciji Šišeta te aktualizirati pitanje izgradnje sanitarne deponije u Trešnjici.

Gradski stab Civilne zaštite Goražde  danas je održao vanrednu sjednicu  zbog požara na lokalitetu deponije Šišeta u Goraždu koji je intervencijom Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Goražde i JKP “6.mart” te angažmanom mehanizacije firme “Okac”  saniran za nekoliko sati.

Direktor JKP “ 6.mart” Haris Šalo naglasio je da su sve ekipe bile na tom lokalitetu  kada se pojavio dim te da bi, da nije lokaliziran, požar sasvim sigurno izazvao ogromne posljedice.

"Uspjeli smo staviti pod kontrolu požar zajedničkim snagama koliko smo mogli da spriječimo da se ne zapali šuma. Bilo je i ranije požara i sada svi smatramo da je ovdje u pitanju ljudski faktor. Vatrogasci koji imaju iskustva sa požarima kažu da je mala vjerovatnoća da se deponija sama zapalila, primjetno je da je požar počeo na više mjesta, i to može biti da je namjerno zapaljeno. Osim toga naš bager je stalno na terenu na ovoj deponiji i razgrće zemlju, a subotom ne vozimo smeće gore i zanimljivo je da se obično ovi požari dešavaju vikendom", kazao je Šalo.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović očekuje da policijski službenici  MUP-a BPK Goražde, obave istragu o konkretnom slučaju jer, kako je kazao, ima mnogo sumnji u vezi požara na deponiji.

Zaključak sa današnjeg sastanka je da je potrebno već na narednoj sjednici Gradskog vijeća staviti van snage odluku o odlaganju smeća na  lokaciji Šišeta te aktualizirati pitanje izgradnje sanitarne deponije u Trešnjici.

"Pitanje deponije je veoma kompleksno, međutim mi smo na dobrom putu da konačno riješimo ovaj gorući problem  otvaranjem regionalne deponije na Trešnjici. Goražde ima najbolje uslove da realizuje ovaj projekat, osim toga dobili smo saglasnost pet općina iz okruženja koje su zainteresovane da učestvuju u projektu, ali ključni problem je novac.  Za ovaj kapitalni projekat od izuzetne važnosti za grad Goražde potrebno je 8,5 miliona maraka. Čeka se odgovor Federalnog ministartva okoliša, a ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije entiteta Republike Srpske nema ništa protiv gradnje regionalne deponije", naveo je Imamović.

Nakon posljednjeg požara na lokalitetu Šišeta  oglasili su se i iz Udruženja “Eko akcija” u kojem smatraju  da je deponija Šišeta tempirana bomba jer je, kako navode,  svakodnevni izvor zagađenja, a ne samo kada je zapaljena.

"To je obična ledina koju je neko proglasio deponijom jer deponija za odlaganje smeća, da ne zagađuje okoliš,  mora ispuniti niz uslova, a deponija u Goraždu ne ispunjava niti jedan, tako da ovo što se desilo nije ništa iznenađujuće. Samo je bilo pitanje vremena kada će se opet desiti požar jer gorilla je i prije nekoliko godina kada je požar i duže trajao. Požari na deponijama ovakve vrste su česti i desi se često da se otpad i sam zapali i jako ih je teško gasiti", naveo je Anes Podić iz udruženja Eko akcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti