RADNICI PREPUŠTENI SAMI SEBI

Sindikat protiv ministarke: Verbalni sukob pred kamerama zbog radničkih prava

04.09.2023. 14:58 / Izvor: N1
RS

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave potpisan je poseban kolektivni ugovor za zaposlene u organima uprave u Republici Srpskoj.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave potpisan je poseban kolektivni ugovor za zaposlene u organima uprave u Republici Srpskoj. Da se zapravo ne radi o nekom posebnom činu zbog kojeg je bilo koja od strana zadovoljna najbolje se vidjelo na konferenciji za medije, ali i na izrazima lica glavnih aktera, te na verbalnom verbalnom sukobu pred kamerema resorne ministarke i jednog od sindikalaca.

Ministarka Senka Jujić je nastojala situaciju ublažiti pa je odmah na početku kazala kako je s radošću potpisan poseban kolektivni ugovor te kako su neke od novina pravo zaposlenih i obaveza poslodavca da jednom u tri godine obezbijedi zdravstveni pregled za sve zaposlene, ali i uvođenje gornje granice za naknadu zaposlenima za prevoz koja sada iznosi 60 kilometara.

Svojevrsno otriježnjenje upriličio je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske koji je istakao kako zaključeni ugovor nije donio nikakve novine radnicima.

"Imali smo čak intenciju Vlade da se umanji određeni obim prava. Vlada je usvojila zaključak kojim bi se umanjio iznos naknade za jubilarne nagrade, a da se ni jednim pitanjem nismo dotakli suzbijanja zloupotreba koje su brojne", rekao je Marić napominjući da su oba sindikata tražila uvođenje gornje granice za isplatu naknade za prevoz radnicima. Takođe, napomenuo je, povećan je broj dana godišnjeg odmora za samohrane roditelje i obim prava po osnovu plaćenog odsustva za radnike sa teškim oboljenjima i donore organa.

Ovim se rješava problem nepostojanja posebnog kolektivnog ugovora zbog čega su, radnici u Civilnoj zaštiti izgubili oko 600 KM, jer je prethodni porebni kolektivni ugovor oborio Ustavni sud Republike Srpske.

Branko Zelenović iz Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi rekao je kako je zahtjev oba sindikata bilo povećanje cijene rada i koeficijenata svim radnicima.

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde i lokalne samouprave nemaju sluha za to, a posebno nemaju načelnici i gradonačelnici. Načelnici i gradonačelnici nemaju namjeru uopšte da povećavaju plate radnicima dok mi na nivou Republike ne donesemo posebne kolektivne ugovore", rekao je Zelenović i apelovao na Vladu da se što prije zaključe ugovori za zaposlene u lokalnim samoupravama i javnim službama.

Sindikat uprave ranije je, zbog brojnih pitanja, a i lošeg položaja radnika u javnoj upravi, najavljivao vruću jesen u Republici Srpskoj i radnike na ulicama.

"Pošto vidim da se mnogi znoje, ja mislim da tek dolaze temperature. Ja sam čak u petak imao jedan nekorektan poziv da li mi odustajemo od protesta zbog ovog kolektivnog ugovora. Evo sad da kažem da ministarka donese i kolektivni ugovor za lokal i za javne službe mi ne odustajemo od sabora. Sabor će biti održan u ponedjeljak sa početkom u 12 časova u Banskom dvoru na kojem će učestvovati pet sindikata i evo sad mogu da kažem da je opcija izlazak na ulicu", rekao je Marić i pozvao Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi koji djeluje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske da im se pridruže ocjenjujući da je sve što je do sada bilo rađeno, rađeno je protiv radnika.

Nakon ovakvog izlaganja ministarka Jujić odlučila je da dopuni svoju izjavu tvrdnjom da zaključivanjem današnjeg ugovora nije došlo do umanjenja prava radnika, da su uvedena neka nova prava i da su dosadašnja precizirana.

Na konferenciji za medije oponirao joj je Božo Marić koji je rakao da su ljudi koji nemaju kolektivni ugovor prepušteni sami sebi, te da se nezakonito čeka da Savez opština i gradova Republike Srpske saopšti svoj stav. Takođe je napomenuo da to nije imao priliku da kaže ministarki, jer se ona tokom vođenja pregovora nije ni pojavljivala pred sindikalcima.

Jujićeva se potom pozvala na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da se svi zakoni i opšti akti koji se odnose na prava zaposlenih u lokalnim samouprava moraju biti dostavljeni na izjašnjenje Savezu opština i gradova Republike Srpske i organa lokalnih samouprava, te da ministarstvo nije protiv potpisivanja dva sporna ugovora, već da je po srijedi poštovanje zakonskih odredaba.

"Vidite mi imamo problem što neko smatra da su pravni propisi Švedski sto i da se uzima kome šta odgovara", rekao je Marić ističući da je Zakon na koji se poziva ministarka propisao da kolektivni ugovor potpisuje resorno ministarstvo i sindikat, na šta se ponovo javila ministarka Jujić ističući da je ta tvrdnja tačna, ali da se ugovor zaključuje uz prethodno izjašnjenje Saveza opština i gradova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti