KONKURENCIJSKO VIJEĆE

Javni servisi zloupotrijebili položaj na tržištu oglašavanja, kažnjeni sa po 50.000 KM

06.09.2023. 10:13 / Izvor: Akta.ba
rtv dom

Utvrđeno je istovremeno da su privredni subjekti BHRT, FTV i RTRS i privredni subjekt Media Pool d.o.o. Sarajevo zaključili zabranjeni sporazum na istom tržištu.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je da su javni emiteri Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Radiotelevizija Federacije Bosne i Hercegovine (FTV), Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) zloupotrijebili zajednički dominantan položaj na tržištu prodaje usluga televizijskog oglašavanja, te su kažnjeni sa po 50.000 KM, dok su i njihovi cjenovnici usluga oglašavanja proglašeni ništavnim.

Naime, Konkurencijsko vijeće je 20.02.2023. godine zaprimilo Zahtjev za pokretanje postupka privrednog subjekta OBN d.d. Sarajevo, protiv privrednog subjekta Media Pool d.o.o. Sarajevo i javnih RTV servisa radi utvrđivanja zabranjenih konkurencijskih djelovanja, odnosno, zabranjenog sporazuma i zloupotrebe dominantnog položaja.

"Utvrđeno je istovremeno da su privredni subjekti BHRT, FTV i RTRS i privredni subjekt Media Pool d.o.o. Sarajevo zaključili zabranjeni sporazum na istom tržištu donošenjem i primjenom opštih akata odnosno, usvajanjem Cjenovnika usluga oglašavanja i sponzorstva s opštim uslovima za BHT1/FTV/RTRS za 2022. godinu, na osnovu kojih su direktno ili indirektno utvrđene prodajne cijene kao i primjena različitih uslova za identične transakcije u skladu sa članom 4. stav (1) tačke a) i d) Zakona o konkurenciji. Cjenovnici usluga oglašavanja i sponzorstva s opštim uslovima za BHT1/FTV/RTRS za 2022. godinu su, u smislu člana 4. stav (2) Zakona o konkurenciji, proglašeni ništavnim", saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Osim novčane kazne, navedenim javnim servisima zabranjeno je svako buduće postupanje shodno navedenom kao i svako drugo postupanje na relevantnom tržištu koje bi privredne subjekte ili fizička lica dovelo u nepovoljan položaj na relevantnom tržištu.

Konkurencijsko vijeće je kao relevantno tržište ovog predmetnog postupka odredilo tržište usluga televizijskog oglašavanja javnih RTV servisa na teritoriji Bosne i Hercegovine te na osnovu svih relevantnih činjenica i dokaza utvrdilo da postoji povreda odredbi Zakona o konkurenciji, kako je navedeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti