podvrsta omikrona

Institut za javno zdravstvo RS: Nova varijanta koronavirusa ne uzrokuje teže forme bolesti

06.09.2023. 10:24 / Izvor: SRNA
koronavirus

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da Institut za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju i u skladu sa njom prilagođavaće svoje preporuke.

Najnovija varijanta virusa korona koja cirkuliše u Evropi i svijetu predstavlja podvrstu omikrona i, za sada, nema podataka da izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante, dok je situacija u Republici Srpskoj trenutno stabilna, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da Institut za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju i u skladu sa njom prilagođavaće svoje preporuke.

Devićeva je navela da međunarodne organizacije novu varijantu virusa klasifikuju u varijante od interesa, što znači da bi zemlje trebalo da pažljivije prate njeno kretanje.

Ona je pojasnila da je na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, zbog izmjena u strukturi, nova varijanta uspješnija u izbjegavanju imuniteta koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom.

"U zimskom periodu očekujemo cirkulaciju virusa korona među populacijom, ali na osnovu dosadašnjih promjena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti", istakla je Dević.

Prema njenim riječima, pojavom vakcinacije bolnička liječenja i stope smrtnosti u vezi sa virusom korona značajno su opale širom svijeta.

"Prema dostupnim naučnim podacima, za godinu dana od decembra 2020. do decembra 2021. godine, zahvaljujući primjeni vakcina, izbjegnuto je najmanje 14 miliona smrtnih ishoda u svijetu, što je dovoljan dokaz koji govori o uspjehu ove javnozdravstvene intervencije", pojasnila je Dević.

Dević je rekla da bi građani u predstojećem zimskom periodu svoje ponašanje trebalo da prilagode individualnom riziku - osobe starije životne dobi, lica koja imaju određena hronična oboljenja, te imunokompromitovane osobe trebalo bi da više pažnje obrate o boravku na mjestima gdje postoji rizik za zaražavanje, kao i da primjenjuju preventivne mjere. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti