Priča o hrabrosti, inovaciji i predanosti

Nova era industrije: Prevent Components pionir automatizacije i robotizacije s AUTOTECH-om

06.09.2023. 15:02 / Izvor: Akta.ba
prevent

Ova priča nije samo o tehnološkom napretku, to je priča o hrabrosti, inovaciji i predanosti njihovom cilju.

"Bili smo suočeni s brojnim izazovima, ali smo se hrabro upustili u transformaciju na putu prema automatizaciji i robotizaciji", kazao je za Akta.ba Seudin Softić, direktor, Autotech Slovenija o putovanju koje su prošli sa kompanijom Prevent Components.

Kazao je kako je prva narudžba iz Preventa Components stigla u januaru 2022. godine. Dorađena ponuda stiže u julu 2022 i onda su počeli.

"Za 11 mjeseci smo završili projekat. Ono što smo uveli u Prevent Components bilo je ništa manje nego revolucionarno. Automatizovani i robotizovani sistem za skidanje stakala s mašina za brizganje, skladištenje komada na namjenske palete nakon brizganja te lijepljenje stakala s robotima. Naš trud nije prošao nezapažen, čak smo osvojili prestižnu nagradu za inovativno rješenje u Sloveniji", kazao je Softić

Prema njegovim riječima najvažnije od svega je to da se povrat investicije očekuje za samo 1,5 godinu u kompaniji Prevent Components. Proizvodni radnici sada rade na visokovrijednim zadacima, dok se roboti brinu o manipulaciji komadima i prenosu paleta s jednog mjesta na drugo.

"Zamislite da su se odlučili za manuelni rad - sigurno bi se suočavali s izazovima nedostatka radne snage i povećanjem troškova", kaže.

Prije samo pet godina, vlasnici proizvodnih kompanija bili su skeptični prema automatizaciji i robotizaciji, imali su obilje radne snage. No, danas, rastući troškovi i pritisak globalnog tržišta promijenili su igru. Automatizacija i robotizacija postali su ključni čimbenici za rast i konkurentnost.

"S ponosom mogu reći da su svi dogovoreni projekti u Bosni i Hercegovini realizirani u rekordnom roku. Trenutno smo u pregovorima s nekoliko renomiranih kompanija za nove poslove u BiH, a također imamo i velik broj otvorenih projekata u Njemačkoj i Sloveniji. AutotechBH, naša filijala, pruža podršku našoj matičnoj firmi Autotech Slovenija", govori Softić.

Napominje da ova priča nije samo o tehnološkom napretku, to je priča o hrabrosti, inovaciji i predanosti njihovom cilju.

Kaže da je Prevent Components primjer kako se promjenama možemo prilagoditi i rasti, bez obzira na izazove koji su pred nama.

Softić se zahvalio svim partnerima, zaposlenicima i suradnicima koji su omogućili ovu transformaciju. "Radujemo se budućnosti koja donosi još uzbudljivih projekata i uspjeha", kazao je Softić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti