Gradnja i sječa šume

KJU za zaštićena prirodna područja: Izgradnja objekata na Trebeviću je van granica KS

06.09.2023. 15:37 / Izvor: Akta.ba
trebević

Kantonalna javna ustanova (KJU) za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo (KS) oglasila se danas saopćenjem za javnost.

Kantonalna javna ustanova (KJU) za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo (KS) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom dešavanja koja se odnose na gradnju i sječu šuma na području planine Trebević, u kojem navodi da se trenutno "na području Zaštićenog pejzaža 'Trebević' ne odvijaju zahvati bilo koje vrste koji su u suprotnosti sa važećim zakonima o zaštiti prirode, te da se ne vrše nikakvi radovi na izgradnji poslovno-stambenih, ugostiteljskih i objekata slične namjene".

"Sve aktivnosti na izgradnji objekata odvijaju se van granica Kantona Sarajevo i nisu u obuhvatu zakonom proglašenog područja Zaštićenog pejzaža 'Trebević'' kojim upravlja ova ustanova", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, KJU za zaštićena prirodna područja vrši permanentni nadzor na ovom zaštićenom području te provodi sve zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti koje se tiču zaštite i očuvanja valoriziranih prirodnih vrijednosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti