vanredna sjednica

Za energijsku efikasnost javnih objekata u TK 866.500 KM

07.09.2023. 12:21 / Izvor: Akta.ba
vlada tk

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na vanrednoj sjednici Akcioni plan energijske efikasnosti javnih objekata na području tog kantona za 2023. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na vanrednoj sjednici Akcioni plan energijske efikasnosti javnih objekata na području tog kantona za 2023. godinu. Time su, u skladu sa Studijom energijske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona, utvrđeni objekti s područja tog kantona za koje će biti finansirane mjere energijske efikasnosti. 

Ukupna vrijednost implementacije planiranih mjera na ukupno deset objekata ove godine iznosi 866.500 KM. U okviru toga bit će zamijenjeni sistemi grijanja u školskim objektima JU OŠ "Klokotnica“ u Doboj Istoku i JU OŠ "Teočak“, PŠ Stari Teočak. U JU "Džakule“ u Gračanici, JU OŠ "Banovići“ u Banovićima bit će izvršena termoizolacija zidova, dok će u JU OŠ "Kalesija“, PŠ Gornja Kalesija uz termoizolaciju zidova biti izvršena i zamjena vanjske stolarije.

U Domu zdravlja u Živinicama bit će izvršena termoizolacija zidova, dok će u domovima zdravlja u Lukavcu i Kalesiji biti ugrađena nova vanjska stolarija. Planirana je i termoizolacija zidova u zgradi policiju u Kladnju, a na Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla bit će utopljen krov. 

Vlada je danas pripremila i Skupštini Tuzlanskog kantona proslijedila Prijedlog odluke o podršci kupovini zemljišta radi izgradnje nove zgrade i davanju ovlaštenja za zaključivanje kupoprodajnog ugovora i preduzimanju drugih radnji i aktivnosti u cilju izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu.

U saopćenju za javnost podsjećaju na intenciju i planiranu mjeru Vlade Tuzlanskog kantona da izgradi novi objekt Općinskog suda u Lukavcu, nakon što je Odlukom Gradskog vijeća Lukavca utvrđena cijena predmetnog zemljišta za izgradnju objekta u iznosu od 249.200 KM, a o tome je informirana i Skupština Tuzlanskog kantona.

Time će biti trajno riješen problem smještaja te pravosudne institucije, što će doprinijeti dostojanstvenijem, efikasnijem i ažurnijem radu Suda. Prijedlogom odluke dalo bi se ovlaštenje Vladi Tuzlanskog kantona da sa Gradom Lukavac, u ime Tuzlanskog kantona, zaključi ugovor o kupoprodaji spomenutog zemljišta, kao i da preduzme druge radnje i aktivnosti u cilju kupovine predmetne nekretnine i izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu.

Nakon kupovine nekretnine, Općinski sud će pristupiti drugim potrebnim aktivnostima kao što su provođenje postupaka javnih nabavki za izradu glavnog projekta, pribavljanje građevinske dozvole, izbora izvođača radova - saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti