PAKET PODRŠKE EU

Kreirana platforma za pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti – E prijava

08.09.2023. 08:22 / Izvor: Akta.ba
e prijava

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je predstavljena online platforma E-prijava.

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je predstavljena online platforma E-prijava. Radi se o platformi koju je kreirao projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID EPA, i koja će doprinijeti sistemskom pristupu finansiranju mjera energetske efikasnosti u BiH.  Prvi takav primjer bit će dodjela grant sredstava Evropske unije za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP).

Za ovu namjenu, Evropska unija izdvojila je grant sredstva u iznosu od 12,9 miliona KM za domaćinstva i 12,9 miliona KM za mikro, mala i srednja preduzeća. U narednom periodu, očekuje se objava javnog poziva za dodjelu sredstava za 2023. godinu koji će u ime Vlade FBiH objaviti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, pozvao je građane i MMSP da se prijave na Javni poziv kada bude objavljen i učine prvi korak ka energetski efikasnijoj budućnosti. 

"Očekujemo da će ovaj paket podrške Evropske unije kao i IT sistem za njegovu implementaciju, doprinijeti unapređenju energetske efikasnosti za minimalno 2600 domaćinstava i minimalno 264 mikro, mala i srednja preduzeća. Zahvaljujem se Evropskoj uniji na vrlo vrijednoj pomoći građanima i privredi, te projektu Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Asistencija energetskom sektoru na tehničkoj izradi platforme", istakao je ministar Lakić i dodao da mjere energetske efikasnosti pored dugoročne uštede novca, unapređuju životni standard građana i tržišnu konkurentnost MMSP.

SASTANAK EPRIJAVA

Specijalista za upravljanje projektima USAID BiH Ankica Gavrilović, naglasila je da USAID već dugi niz godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini koje rade u oblasti energetske efikasnosti. 

"Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti zajednički rad na uvođenju održivog finansijskog mehanizma putem kojeg bi uspješno, na sistemski način provodili sve programe finansiranja mjera EE u stambenom sektoru kao i u MMSP. Ovo je idealno vrijeme, budući da nova Vlada pravi programe rada za naredni period i smatramo da je izuzetno važno uključiti energetsku efikasnost kao razvojni mehanizam, donijeti odgovarajući zakonski okvir i omogućiti građanima Federacije da iskoriste prednosti energetski efikasne budućnosti", kazala je Gavrilović te dodala da se platforma E-prijava osim javnog poziva za 2023. godinu, može koristiti i za sve buduće programe koje Fond za zaštitu okoliša bude imao na raspolaganju za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Platformu E-prijava pripremio je Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti