Bez kontrole nad prostorima

Služba za zajedničke poslove FBiH neracionalno upravlja imovinom, tužbe veće od 3 mil KM

08.09.2023. 10:58 / Izvor: Akta.ba
zajednički poslovi

Spomenuta imovina je Uredbom o Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i odlukama Vlade FBiH data na upravljanje i korištenje.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine nije osigurala efikasno i racionalno upravljanje imovinom koja je u vlasništvu Federacije BiH, navodi se u reviziji finansijskih izvještaja za 2022. godinu, a zbog čega je dato mišljenje s rezervom, piše Akta.ba.

Spomenuta imovina je Uredbom o Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i odlukama Vlade FBiH data na upravljanje i korištenje.

Kako se navodi nije izvršena potpuna kontrola korištenja prostora bivšeg Zavoda za platni promet FBiH i racionalna raspodjela budžetskim korisnicima, u skladu sa stvarnim potrebama.

Pored toga, poduzete aktivnosti nisu osigurale da se poslovni prostori Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije efikasno koriste i štite od daljnjeg propadanja i bespravnog korištenja.

Ono što se još navodi u ovom revizorskom izvještaju jeste da Služba ne raspolaže dokumentacijom o vlasništvu niti je u posjedu nekretnina čija je sadašnja vrijednost u poslovnim knjigama iskazana u iznosu od 122.132 KM.

Nakon izvještajnog perioda, kao naknadni događaj, na osnovu Odluke Vlade FBiH od 1. 6. 2023. godine, isknjižen je objekat kompleksa „Vila Braun“ nabavne vrijednosti od 3.663.114 KM, koji je također na datum bilansa bio evidentiran bez vjerodostojnih dokumenata o vlasništvu i posjedu.

Revizori su skrenuli pažnju na to da su pokrenuti sudski procesi za naplatu potraživanja od zakupa 70 poslovnih prostora prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane, po kojima ukupni tužbeni zahtjevi iznose 3.731.917 KM.

"S obzirom na to da je za većinu zakupljenih prostora neriješen status vlasništva i da je značajan broj korisnika poslovnih prostora nelikvidan, naplata većeg dijela ovih potraživanja je neizvjesna", navodi se u Izvještaju.

Prema Reviziji obračun naknada članovima komisija koji su zaposlenici Službe nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima, s obzirom na to da Federalno ministarstvo finansija nije osiguralo preduslove za ovaj obračun.

Kada je riječ o Revalorizacija stalnih sredstava navodi se da ona nije izvršena jer Federalno ministarstvo finansija kroz modul stalnih sredstava nije obezbijedilo tehničke preduslove.

Budžetski korisnici, u skladu s Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH, Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH i Računovodstvenim politikama za federalne budžetske korisnike i Trezor, vrše revalorizaciju ako je inflacija na godišnjem nivou, mjerena rastom cijena, viša od 10% ili 10% i više, kumulativno od posljednje promjene vrijednosti sredstava. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, rast cijena proizvođača industrijskih proizvoda u 2022. godini iznosio je 17,4%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti