Ministarstvo zdravstva i Vlada KS

Donirano 100 doza HPV vakcina Zavodu za javno zdravstvo Goražde

08.09.2023. 15:10 / Izvor: Akta.ba
HPV

Ovaj projekt se kontinuirano provodi i u tekućoj godini, s planiranim početkom vakcinacije u narednom periodu.

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, usvojila Odluku koja omogućava donaciju 100 doza HPV vakcina JU Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde. Ova inicijativa proizlazi iz zahtjeva Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koja je nastala kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva ovog kantona za ovim važnim vakcinama.

Bitno je napomenuti da je Ministarstvo zdravstva KS prošle godine prvi put u Bosni i Hercegovini obezbijedilo sredstva za nabavku preko 1.000 doza HPV vakcina za vakcinaciju djevojčica i djevojaka u KS. Ovaj projekt se kontinuirano provodi i u tekućoj godini, s planiranim početkom vakcinacije u narednom periodu.

Ova donacija i nastavak programa vakcinacije jasno pokazuju posvećenost Vlade KS i Ministarstva zdravstva KS zaštiti zdravlja i dobrobiti građana, te podršku za promociju imunizacije protiv HPV virusa, čime se doprinosi prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema kod mladih žena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti