Ignorisani savjeti novinara

Otvara li vlastima novi Zakon o slobodi pristupa informacijama prostor za zloupotrebe

11.09.2023. 08:01 / Izvor: BHRT
sloboda

Vrlo brzo ćemo biti u situaciji da zbog neadekvatnih rješenja pristupamo izmjenama zakona o slobodi pristupa informacijama, smatraju u Transparensiju.

Otvara li vlastima novi Zakon o slobodi pristupa informacijama prostor za zloupotrebe? I hoće li omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa? Primjedbe se uglavnom odnose na to što će o žalbama odlučivati Žalbeno vijeće pri Savjetu ministara BiH. 

Kristina Spajić-Perić, glavna i odgovorna urednica portala Hercegovina.info - "Mi kao portal imamo ogromnih problema sa dobijanjem odgovora, znači šaljemo na stotine upita, ne dobivamo odgovore na ključna pitanja, bavimo se istraživačkim novinarstvom, otvaramo teške teme, a nekad imamo dojam da nije interes institucija odgovoriti na pitanja koja im se ne sviđaju. Nažalost, nova zakonska rješenja omogućavaju im samo nove alibije zašto neće odgovoriti".

Veliki broj institucija je i do sada ignorisao zahtjeve novinara i nije odgovarao, a novi zakon je lošiji od zakona koji smo imali, smatra novinarka Rubina Čengić. I, obrazlaže zašto.

Rubina Čengić, novinarka - "Pozicija za žalbe je tijelo koje će formirati Savjet ministara koje je pisalo i zakon, to je jedan problem. I drugi, nema više tako precizno definisane analize javnog interesa, kakvo je postojalo u starom zakonu. Mislim da su to dvije ključne stvari koje će otvoriti prostor vlastima da zloupotrebljavaju zakon i da mnoge informacije koje zapravo moraju biti javne proglase nejavnim".

Bh. novinari imaju primjedbu na usvojeni zakon u dijelu koji se odnosi na ograničenja, odnosno sprječavanje pristupa informacijama ili izuzetke u odnosu na postojeći i prethodni zakonski okvir.

Borka Rudić, Udruženje "BH Novinari" - "Vlasti zapravo ne idu ka potpunoj otvorenosti za javnost u smislu dijeljenja javnih informacija i informacija od značaja za građane sa javnošću i građanima, već prosto traže prostor da što više informacija sakriju od javnosti i to je glavna primjedba. Druga primjedba se odnosi na žalbeni postupak".

Velizar Antić, politički analitičar - "Ni u ovom novom ja ne vidim osobu koja je odgovorna, ukoliko vi kao novinar ili neko udruženje građana ili kao pojedinac tražite informaciju od neke javne institucije, uglavnom od onih koji vrše vlast".

Transparensi Internešnel BiH je prateći postupak usvajanja zakona iznosio primjedbe na tekst zakona i smatraju da pojedina rješenja koja su sadržana u novom zakonu sadrže visok nivo rizika, te da ćemo imati pogoršanje stanja u odnosu na sadašnje stanje.

Srđan Blagovčanin, Transparensi Internešnel BiH - "Način postupanja u drugom stepenu, odnosno kada prvostepeni organ odluči da se informacija ne objavi, koja je postavljena da o tome odlučuje žalbeno vijeće pri Vijeću ministara, smatramo da ne ispunjava elementarne kriterije međunarodnih standarda. Dakle, da o tome odlučuje nezavisno tijelo jer Vijeće za žalbe nije nezavisno tijelo".

Vrlo brzo ćemo biti u situaciji da zbog neadekvatnih rješenja pristupamo izmjenama zakona o slobodi pristupa informacijama, smatraju u Transparensiju. Njihov stav je, takođe, da ni sama procedura njegovog donošenja nije bila odgovarajuća i da je ovo dobar primjer kako ne treba pristupati usvajanju zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti