okuplja brojne stručnjake iz BiH i regije

Ne propustite IDT konferenciju koja donosi inovativne pristupe digitalnoj transformaciji

12.09.2023. 13:31 / Izvor: Akta.ba
IDT 2023

Konferencija donosi revolucionarna rješenja i inovativne pristupe digitalnoj transofrmaciji u svim industrijama.

U susret jedinstvenoj konferenciji koja na naše tržište donosi inovativne pristupe digitalnoj transformaciji, razgovarali smo sa Kemalom Hadžićem organizatorom. Za Akta.ba je predstavio ovogodišnji koncept ali i najavio dolazak zanimljivih i vrlo stručnih lica iz oblasti digitalne transformacije i procesa.

*Počinje IDT 2023. kakav će biti ovogodišnji koncept konferencije?

Poslovno-tehnološka konferencija IDT nastala je kao ideja da kompanijama u različitim industrijama ponudimo više informacija o načinu kako efikasno sprovesti digitalnu transformaciju koja je uveliko zaživjela u svim porama svakog biznisa. Druga IDT konferencija će okupiti brojne stručnjake iz BiH i regije, a predstavit ćemo po prvi put i neka od najnaprednijih IT i digitalnih rješenja koja su trenutno dostupna u svijetu. Naš je cilj spojiti stručnjake i predstavnike kompanija koje su u potrazi za inovativnim rješenjima i unapređenjem internih procesa kako bi povećali produktivnost i dugoročnu održivost na tržištu koje se konstantno mijenja. Konferencija namijenjena top i srednjem menadžmentu, kompanijama iz različitih industrija koje su uvrstile ili planiraju uvrstiti digitalnu i tehnološku transformaciju u svoju strategiju, te IT ekspertima i kompanijama koje implementiraju ta rješenja. Već u samom startu dobili smo vrlo pozitivan feedback međunarodnih institucija, gdje izdvajam Ambasadu Kraljevine Nizomzemske u BiH koja je generalni pokrovitelj Konferencije, te EBRD koji je sa nama od prvog dana kroz svoje iskustvo i eskpertizu.

*Koje teme će se obrađivati, čemu je ovaj put dat značaj, s obzirom da je druga po redu?

Ovogodišnje panel diskusije su fokusirane na dvije glavne teme:

  • Promjenom do rasta (Change to Growth): Jedina konstanta danas je PROMJENA - Kako unaprijediti performanse sa ovom konstantom u vremenu “crnih labudova” i
  • Digitalnom transformacijom do progresa (Transform to progress): Coding the path to business triumph - Digitalna transformacija i tehnologija kao GLAVNI POKRETAČ strategije svake kompanije.
  • Promjenom do rasta i digitalnom transforamcijom do progresa je ključ uspjeha bilo koje kompanije u današnjem poslovnom okruženju.

Pored panel diskusija ovogodišnja konferencija ponudit će učesnicima novi pogled na procese digitalizacije kroz inovativna digitalna i AI rješenja koja će biti po prvi put predstavljena u Bosni i Hercegovini, te smatramo da će to biti jedan od najznačajnijih dijelova konferencije.

Istakao bih i radionicu pod nazivom “Kako izgraditi aplikaciju za samo sat vremena”, gdje će biti prestavljenja platforma Mendix, koja ovo zaista omogućava u praksi.

*Ko su učesnici ovogodišnje konferencije – neka značajna imena?

Učesnici konferencije imat će priliku da slušaju i povežu sa sa stručnjacima iz renomiranih kompanija regije i Evrope. Zadovoljstvo nam je što će na konferenciji biti keynote govornik prodekanesa i redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Amila Pilav – Velić, koja će nam približiti važnost procesa digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini kroz prizmu svog značajnog iskustva u radu na inovativnim rješenjima. Pored brojnih izuzetnih govornika i učesnika panela kao što su Sabina Maglić (Raiffeisen Bank), Alžan Soldić (QDS), Nenad Božić (SmartCat), Rasim Jusufović (ASA Bolnica), Nikola Ivančević (Tech Nexus Solutions), Nuhi Stenvers (ChangeMakers), Rik Vietsch (Mendix), Patrick Vlačić (CargoX), očekuje nas i “Autentična motivacija sa Tomislavom Cvitanušićem” kroz koju ćemo pružiti laganu i opuštenu notu cjelodnevnom programu konferencije, a obraditi vrlo bitinu temu za implementaciju bilo kakve transformacije u poslovanju.

Tu je i odlična Dragana Đermanović koja nam donosi međunarodno iskustvo rada sa top 5 tehnoloških kompaniju u svijetu, te predstavnici kompanija Mendix i ChangeMakers koji će učesnike voditi kroz radionice.

* Kao što ste najavili na konferenciji će biti  predstavljena neka nova revolucionarna rješenje kao što su Siemensova low-code platforma Mendix i performance management platforma Jedox. O čemu je riječ?

Radi se o svojevrsnom ekskluzivitetu koji će biti predstavljen na konferenciji. Mendix je jedna od vodećih low-code platformi za razvoj aplikacija koja pomaže organizacijama širom svijeta da u potpunosti promijene način na koji rješavaju poslovne izazove kroz digitalizaciju. Kako bismo u potpunosti predstavili platformu, održat ćemo radionicu, na kojoj će se učesnicima približili značajne detalje ovog revolucionarnog rješenja.

Sa druge strane da bismo upravljali performansama kompanije posebno u visoko rizičnim i brzo primjenjivim uvjetima moramo imati adekvatne alate. Jedox je najprilagodljivija platforma za planiranje, budžetiranje, izvještavanje i analizu performansi kompanija na svijetu. Izuzetna nam je čast imati predstavnike Jedox-a na konferenciji kao učesnika prvog panela gdje ćemo upravo razgovarati o upravljanju performansama kompanija, a bit će organizovan i demo za učesnike koneferencije

* Kao organizatori koja su vam očekivanja – glavni cilj jednog ovakvog događaja?

Digitalna transformacija je pojam o kojem svi pričamo, ali nažalost sam proces transformacije mnogo je sporiji nego što to tržište od nas traži. Ovaj proces uključuje mnogo više od same implementacije IT i digitalnih rješenja. Transformacija uključuje i prilagođavanje procesa rada, upravljanje ljudskim resursima, kao i novu organizacijsku kulturu. Svjesni da mnoge kompanije trebaju podršku u pronalasku brzih i jednostavnih rješenja pokrenuli smo IDT konferenciju i drago nam je da već sada stvaramo jednu zajednicu koja istinski živi digitalnu transformaciju, što potvrđuje i izuzetna zainteresovanost za učešće u drugoj IDT konferenciji.

Konferencija koja donosi revolucionarna rješenja i inovativne pristupe digitalnoj transofrmaciji u svim industrijama održat će se u Sarajevu 28.09.2023. godine.

Prijave za konferenciju su otvorene, a broj mjesta je ograničen. Prijavite se i saznajte više informacija o govornicima i programu konferencije na web stranici www.idt.ba.

Razgovarala Ivana Raonić
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti