Razvoj bilateralnih odnosa

Zvizdić: Osnivanje fonda prijateljstva između BiH i Katara omogućilo bi bolju saradnju

13.09.2023. 14:19 / Izvor: Fena
Sastanak Katar

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vakufa i vjerskih pitanja Države Katar Ghanemom bin Shaheenom bin Ghanemom Al Ghanimom koji boravi u službenoj posjeti BiH.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i iskazana potreba da dobre političke odnose trebaju pratiti i ekonomski odnosi i investicije.

Zvizdić i ministar Al Ghanim su se suglasili da postoji interes da se unaprijedi saradnja u oblastima energetike i energetske tranzicije, poljoprivrede, turizma, zdravstva, obrazovanja i nauke, kulture i sporta, ali i da je u narednom periodu neophodno raditi na uklanjanju administrativnih barijera za investitore iz Katara.

Istakli su i da je potrebno nastaviti aktivnosti na usaglašavanju i zaključivanju bilateralnih sporazuma, posebno onih čija procedura je već otvorena.

Zvizdić je rekao da bi osnivanje fonda prijateljstva između BiH i Katara omogućilo bolju saradnju dvije zemlje i rekao da bi se iz tog fonda finansirali projekti razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH, s posebnim naglaskom na mlade poduzetnike s dobrim poslovnim idejama.

Na kraju sastanka, Zvizdić je zahvalio Državi Katar na svemu što su u proteklom periodu uradili za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i reisu - l - ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, saopćeno je iz PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti