fokus na modernizaciju

Sajam naoružanja u Londonu: Velike mogućnosti za saradnju namjenske industrije BiH i UK

14.09.2023. 08:00 / Izvor: Akta.ba
naoružanje

DSEI je sajam koji se održava već 24. put, a okuplja više od 2.800 proizvođača naoružanja te vojne i sigurnosne opreme iz cijelog svijeta.

U sklopu višednevnog službenog posjeta Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Slaven Galić jučer su posjetili veliki međunarodni sajam naoružanja 'DSEI 2023' u Londonu.

Ministar Helez i zamjenik ministra Galić fokusirani su na modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te su iskoristili priliku upoznati se o aktuelnim svjetskim trendovima u vojnoj industriji.

Na Sajmu su imali poseban sastanak s direktorom ekonomske sigurnosti i napretka iz Ministarstva odbrane UK Huwom Waltersom, s kojim su razgovarali o mogućim projektima daljeg razvoja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Također, razgovarano je i o mogućnostima međusobne suradnje namjenske industrije BiH s namjenskom industrijom UK. 

"Akteri u našoj regiji ozbiljno moderniziraju i naoružavaju svoje oružane snage. U tome ni mi ne smijemo zaostajati, ukoliko želimo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni integritet naše države. Oružane snage BiH moraju biti faktor odvraćanja od bilo čijih pretenzija da ugrozi teritorij ili stanovnike bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine", rekao je tim povodom ministar Helez.

Na samom sajmu, ministar Helez se sastao i sa zamjenikom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Gruzije brigadnim generalom Iraklijem Chichinadzeom.

Službeni posjet delegacije MOBiH realizira se na poziv Ambasade UK u BiH i Agencije 'Clarion Defence & Security', koja provodi organizaciju sajma DSEI 2023, koji se održava ove sedmice u glavnom gradu UK.

DSEI je sajam koji se održava već 24. put, a okuplja više od 2.800 proizvođača naoružanja te vojne i sigurnosne opreme iz cijelog svijeta.

Kasnije tokom dana, Helez i Galić će posjetiti i Ambasadu BiH u UK, gdje će se sastati i s mladim stručnjacima iz BiH, koji rade ili se školuju u UK.

U službenom posjetu Londonu, ministar Helez i zamjenik ministra Galić će biti do 14. septembra, a u delegaciji BiH je i vojni izaslanik BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti