Smanjen životni standard

Sve poskupljuje pa i studentski domovi: Paralela studentskog života u BiH i Njemačkoj

14.09.2023. 08:29 / Izvor: N1
Studentski dom

Povećanje cijena koje je dovelo do smanjenja životnog standarda itekako osjete i studenti.

Povećanje cijena koje je dovelo do smanjenja životnog standarda itekako osjete i studenti. Nova akademska godina samo što nije počela, a studente su dočekale prave brige: skuplji stanovi za iznajmljivanje. Kakav je studentski standard u BiH?!

Trenutno su hodnici prazni, kao i studentske sobe. Od petka stotine njih ovdje će provoditi svoje dane. Za studentski život morat će izdvojiti više novca. Zbog inflacije. Na roditeljima je sve veće opterećenje. Smještaj u studentskim domovima u Sarajevu skuplji je za 10 KM, cijena bi bila i veća da kantoni ne sufinansiraju. Tuzlanski kanton i Unsko-sanski to su odbili. Studenti iz tih dijelova države platit će od 20 do 50 KM više u odnosu na prošlu godinu.

”Većina kantonalnih vlada je prihvatila od 30 KM i ta subvencija će biti povećana sa 219 na 249 KM, a studenti će dodatno, obzirom da smo imali instrukciju revizije da uradimo kategorizaciju sobu, biće opterećeni za nekih dodatnih 10 do 15 KM”, rekao je Amar Dovadžija, direktor JP “Studentski centar” Sarajevo.

Toliko je sada skuplji smještaj za studenticu Sarah Bešlija iz Goražda. Plaća 171 KM. U Studentskom centru do sada je svoje mjesto rezervisalo 1200 budućih akademskih građana.

”Ja sam dvije godine u četvrtom paviljonu i razlika je 10 KM u kiriju, bila sam u trokrevetnoj sa dvije cimerke, a drugu godinu sa jednom cimerkom u dvokrevetnoj i razlika je 10, nije bilo većih… povećanja što se tiče kirije. Za tu sumu novca dobijemo šest radnih dana tri obroka”, objasnila je Bešlija.

Onima koji neće biti u studentskim domovima, treba mnogo više novca. Kirije su drastično porasle, pa je prava misija naći stan od 400 KM. Za sve troškove, kaže studentica master studija Selma Melez, bh studentima potrebna je skoro cijela prosječna plata. Studenti sada više novca daju i za školarinu.

”Cijene su od hiljadu pa na više, uzmite u obzir da na nekim fakultetima više nije dostupno plaćanje u ratama. Potrebne su i knjige naravno i sve što ide popratno od osiguranja. Potrebna je naravno i smještaj, kao i mnoge druge stvari koje dolaze tokom semestra”, navela je Melez.

Među tim stvarima je i prevoz. Selma je prethodni semestar provela u Njemačkoj. Sada pravi paralele i uviđa različit sistemski pristup: tamo su studenti privilegovani.

”Student dobije kartu za semestar i može se voziti besplatno u toj pokrajini, a naprimjer doda malu cifru na to i može se voziti kroz cijelu Njemačku. A student u BiH koji živi u Krajini i treba da dođe u Sarajevo to je pravo veliki trošak jer su cijene prevoza velike, ne djeluje se da se napravi besplatna studentska karta”, uporedila je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti