ODLUKA DONESENA NA SJEDNICI

Vlada RS mijenja naziv jednog ministarstva i pokreće agenciju ugašenu prije pet godina

15.09.2023. 08:39 / Izvor: Akta.ba
vlada rs

Vlada Republike Srpske osniva Agenciju za informaciono – komunikacione tehnologije.

Vlada Republike Srpske osniva Agenciju za informaciono – komunikacione tehnologije, pet godina nakon što je jednu sličnu ugasila, odnosno stopila u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Prijedlog zakona o osnivanju ove agencije jučer je razmatrala Vlada RS, a o njemu će se krajem ovog mjeseca izjasniti i poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Proces je ovog puta obrnut. Prvo je iz agencije nastalo ministarstvo, a sada će iz ministarstva nastati agencija koja će se zvati Agencija informaciono – komunikacione tehnologije.

Kako će ona preuzeti dio poslova od ministarstva, mijenjaće se i njegov naziv.

"Konkretno, mijenja se opis poslova ministarstva u dijelu koji se odnosi na oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, a u skladu s tim mijenja se i sam naziv ministarstva u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje", saopšteno je u Vladi Republike Srpske.

Podsjećamo, Vlada je krajem 2007. godine osnovala Agenciju za informaciono društvo Republike Srpske (AIDRS), a za direktora je postavljen Srđan Rajčević.

Njen posao je bio razvoj i promocija informacionog društva, izgradnja informacionih sistema u upravi, savjetodavna podrška u borbi protiv sajber kriminala i slično.

Rajčević je kasnije bio i prvi ministar Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti