Migrantska situacija u USK i dalje u potpunosti pod kontrolom, u centrima oko 500 osoba

15.09.2023. 09:23 / Izvor: Fena
MIGRANTI

U dva prihvatna centra na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno boravi oko 500 ljudi.

U dva prihvatna centra na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno boravi oko 500 ljudi, potvrdili su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjem izvještaju ove organizacije, u Prihvatnom centru Lipa boravi više od 300 migranata i izbjeglica, dok se brojka korisnika usluga centra Borići u Bihaću u posljednje vrijeme kreće između 100 i 150.

"Situacija se promijenila. Trenutno je više migranata u Kantonu Sarajevo, nego u USK, a znamo da je u prethodnim godinama bila drugačija slika. Međutim, situacija je u potpunosti pod kontrolom, s obzirom da u ovom momentu u Bosni i Hercegovini boravi nešto više od 2. 000 migranata i izbjeglica. Raspoloživi smještajni kapaciteti u četiri trenutna prihvatna centra na teritoriji Bosne i Hercegovine su u ovom momentu i više nego dovoljni", izjavila je šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Dodala je i da se uprkos povećanju broja dolazaka u posljednjih nekoliko mjeseci, migranti vrlo kratko zadržavaju u BiH i općenito na području zemalja zapadnog Balkana.

"Migranti se više ne zadržavaju, nisu zaglavljeni u Bosni i Hercegovini, niti općenito u drugim zemljama zapadnog Balkana. Oni imaju tendenciju da prilično brzo tranzitiraju na putu prema zapadnoj Evropi. Apsolutno je vidljiva promjena trendova, odnosno manje provedenog vremena u tranzitnim centrima i vrlo brzo kretanje širom zemlje. Očigledno se fokus mijenja i potrebno je naglasiti napore u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja, jer smatramo da većinu tih kretanja organiziraju upravo krijumčarii trgovci ljudima", kazala je Lunagarotti.

Primjetna je i promjena nacionalnosti ljudi koji dolaze, pa je tako od jula povećan broj dolazaka državljana Maroka, Afganistana i Irana.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK u saradnji sa službenicima Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima kontinuirano provode akcije izmještanja migranata iz napuštenih objekata i takozvanih improviziranih ili divljih kampova. To je sigurno jedan od razloga zašto ni njihov broj u ovom momentu nije zabrinjavajući.

"Nedavno su u naselju Šturlić pronađena 34 migranta, koji su nelegalno boravili na različitim lokacijama. U toj akciji pronađena su i dva državljanina Afganistana koji se sumnjiče za krivična djela otmice i razbojništva na području Velike Kladuše. Nakon kriminalističke obrade, predani su dežurnom tužiocu na dalje postupanje", naveo je glasnogovornik Policije USK-a Bahrudin Dželalagić.

Istaknuta je i besprijekorna saradnja i koordinacija Ministarstva unutrašnjih poslova USK s Direkcijom za koordinaciju policijskih agencija u BiH, državnom Graničnom policijom, te Službom za poslove sa strancima BiH, naročito u posljednje vrijeme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti