NA ZAHTJEV VLADE KS

Analiza Ekonomskog instituta: Moguća izmjena sistema plata i nagrada u javnom sektoru

15.09.2023. 09:44 / Izvor: Akta.ba
kanton sarajevo

Direktor Ekonomskog instituta Sarajevo prezentirao je projekt Analiza sistema plata i nagrada u KS.

Direktor Ekonomskog instituta Sarajevo, prof.dr. Mumer Halilbašić na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo prezentirao je projekt "Analiza sistema plata i nagrada u KS".    

Do toga je došlo nakon što je Kabinet premijera KS zaključkom Vlade iz juna ove godine zadužen da utvrdi mogućnosti izrade detaljne analize nesrazmjera plaća uposlenika u KS i eventualne moduse ujednačavanja ovih razlika.  

U tom pravcu, Kabinet premijera je u proteklom periodu održao nekoliko sastanaka s Ekonomskim institutom Sarajevo koji je spreman da pripremi ovaj dokument naglašavajući da je, kako bi se izvršila iscrpna i svrsishodna analiza, neophodno da se projekt realizuje u dvije etape: prva - u kojoj će se utvrditi ključni problemi i uzroci, te druga - u kojoj će se pronaći adekvatni načini rješavanja utvrđenih problema.   

Primarni cilj projekta jeste istražiti da li postoje razlike u osnovnim platama između zaposlenih u različitim institucijama i ustanovama, a koji obavljaju poslove istog nivoa složenosti. Na osnovu rezultata komparativne analize, kao i analize kolektivnih ugovora i Zakona o platama, utvrdit će se postojanje ili nepostojanje ujednačenosti plata, poštovanje principa interne pravednosti, te dati preporuke za poduzimanje neophodnih koraka za izmjenu sistema plata i nagrada.  

Primivši ovu informaciju k znanju, članovi Vlade KS dali su punu podršku za daljnji rad na ovom projektu i izradu dubinske analize i preporuka, kako bi se u konačnici došlo do principa interne pravednosti u javnom sektoru. To znači da razlike u osnovnim platama između zaposlenih odgovaraju razlikama u relativnoj složenosti poslova ili razlikama u sposobnosti zaposlenih koji te poslove obavljaju u organizaciji.  

Kako je zaključeno, imajući u vidu situaciju na tržištu rada, s jedne strane, i promjene životnog standarda, s druge strane, politika zarada mora biti ključna tema svakog poslodavca u Bosni i Hercegovini, pa tako javnog sektora u Kantonu Sarajevo.  

Prema Registru zaposlenih u javnom sektoru KS, trenutno je zaposleno 22.308 osoba, a prema obrazovnoj strukturi više od 50 posto zaposlenika ima akademski nivo obrazovanja.   

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti