Pronaći rješenje za digitalno poslovanje

IuteCredit još ostaje u BiH: Nije donesena konačna odluka o prestanku rada i zatvaranju

16.09.2023. 09:44 / Izvor: Akta.ba
IuteCredit

Trenutni propisi u zemlji ne dopuštaju efikasno digitalno uključivanje i pojednostavljeno digitalizirano korisničko iskustvo.

Fintech kompanija sa sjedištem u Estoniji IuteCredit saopštila je u utorak da se povlači iz BiH zbog regulatornog okruženja u zemlji povezanog s digitalizacijom.

Kazali su kako trenutni propisi u zemlji ne dopuštaju efikasno digitalno uključivanje i pojednostavljeno digitalizirano korisničko iskustvo.

“Regulatorni pristup karakteriše konzervativizam i uopšte negativan stav prema digitalizaciji, što nam je učinilo sve većim izazovom djelotvorno poslovanje na tržištu”, saopćili su iz IuteCredita.

KORISTE NAJMODERNIJE TEHNOLOGIJE

Melika Hadžijamaković-Salihović direktorica Mikrokreditnog društvo IuteCredit BH za Akta.ba je kazala, da ovo društvo od prošle godine od novembra mjeseca posluje smanjenim kapacitetom putem Centrale Društva i sa smanjenim brojem zaposlenika, a sve na osnovu odluke vlasnika za smanjenjem obima poslovanja.

“Sve ovo je posljedica konzervativnog zakonskog okvira i regulatornih zahtjeva koji nisu omogućili primjenu poslovnog modela IuteCredit Grupe na teritoriji BiH, kao kompanije koja koristi najmodernije digitalne tehnologije i fintech rješenja. Društvo nije donijelo odluku o prestanku rada i zatvaranju još uvijek, i dalje će nastaviti poslovati sa istim brojem radnika koji su zaposleni u Društvu u posljednjih godinu dana i još uvijek pokušava pronaći rješenje za digitalno poslovanje i razvijeni model poslovanja na tržištu BiH, drugačije odluke nisu donesene od strane vlasnika, kazala je za naš portal Hadžijamaković-Salihović.

Iz Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI za Akta.ba su također kazali da IuteCredit BH d.o.o. ima snažan fokus na korištenju digitalnih alata, te da regulatorni okvir ne dopušta efikasno digitalno uključivanje i pojednostavljeno digitalizirano korisničko iskustvo, što ih stavlja u izazovan položaj.

Podsjetimo, prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH ovo društvo je najveći gubitaš ne samo među mikrokreditnim organizacijama u BiH, već i ukupno u finansijskom sektoru u našoj zemlji.

ZABILJEŽILI VELIKE GUBITKE

U prvoj polovni ove godine zabilježili su gubitak od oko 2,5 miliona KM. On se naslanja na lanjski minus od skoro 6 miliona KM i onaj iz 2019. od 4,3 miliona maraka. U prvoj godini poslovanja u BiH, dakle 2019. također je ostvaren gubitak od skoro 2 miliona KM.

S druge strane, kompanija se nije uspjela nametnuti kao jedan od lidera na tržištu uprkos agresivnoj marketinškoj kampanji, što bi joj omogućilo da u budućnosti pokrije gubitke.

Aktiva iznosi nešto preko 10 miliona KM a ukupni plasmani su ispod 7 miliona maraka, što nije ni blizu pozicije tržišnih lidera.

Prihodi od kamata IuteCredita u BiH smanjili su se 48,9% na godišnjem nivou na 500.000 eura (535.767 USD) u prvoj polovini 2023. godine, objavila je firma u finansijskom izvještaju prošlog mjeseca.

Riječ je o kompaniji koja posluje u okvirima međunarodne finansijske organizacije IuteCredit. Sjedište organizacije je u Estoniji a posluje u većem broju zemalja.

U BiH su počeli poslovati početkom 2019. ali od tada gomilaju samo gubitke.

Firma takođe posluje u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Albaniji.

Prema podacima a na osnovu finansijski dostavljenih izvještaja iz 2020. koji su dostupnim na našem portalu kompanija 21 zaposlenog.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti