Odlaganje plastike

U četiri osnovne škole u Sarajevu postavljena četiri reciklomata za plastične flaše

19.09.2023. 11:54 / Izvor: Fena
Reciklomat

Projekt "Reciklirajmo u školama".

Savezna Republika Njemačka izdvojila je 29.713,50 eura u svrhu podrške realizaciji diplomatskog klimatskog i ekološkog projekta "Let´s recycle in the classroom" (Reciklirajmo u školama) u okviru kojeg su u četiri najveće osnovne škole u Sarajevu postavljena četiri reciklomata za odlaganje plastičnih flaša.

Nakon što su u školama postavljeni reciklomati i održane ekološke radionice, te je sada 3.795 osnovaca u mogućnosti da putem odlaganja plastičnih flaša daju lični doprinos zaštiti okoliša.

Realizaciji ovog projekta prethodilo je potpisivanje ugovora o dodjeli finansijske pomoći. Dokument su u junu potpisali zamjenik ambasadora Njemačke u Bosni i Hercegovini Bernhard Abels i predsjednica nevladine organizacije Centar za energiju, okolinu i resurse CENER 21 Šejla Mahmutović.

Kako se podsjeća u saopćenju, Njemačka podržava zemlje zapadnog Balkana u pogledu postizanja njihovih ciljeva koji se odnose na zaštitu životne sredine jer su se prihvatanjem Zelene agende obvezale da će unaprijediti sistem odlaganja otpada u koje spada i smanjivanje udjela plastike koja dospijeva u vode.

- Reciklaža ima odlučujuću ulogu u smanjenju koncentracije štetnih materija u životnoj sredini, očuvanju biološke raznovrsnosti i postizanju održivije ekonomije. Pri tome je od posebnog značaja da djeca i mladi razviju razumijevanje za tu izuzetno važnu temu - navode iz Ambasade.

S obzirom da su tokom realizacije projekta i mnoge druge osnovne škole u Sarajevu iskazale velik interes za nabavku reciklomata, iz Ambasada su izrazili nadu da današnje postavljanje četvrtog reciklomata neće predstavljati kraj, već tek početak ekološki orijentiranog projekta održivosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti