Probna obustava saobraćaja

Postepenim smanjenjem saobraćaja u gradskom jezgru do nulte stope zagađenja u Sarajevu

19.09.2023. 12:05 / Izvor: Fena
Zagađenje

Postepeno smanjenje saobraćaja u gradskom jezgru pomoći će da Sarajevo do 2030. bude grad sa nultom stopom zagađenja.

Postepeno smanjenje saobraćaja u gradskom jezgru pomoći će da Sarajevo do 2030. bude grad sa nultom stopom zagađenja u skladu s agendama Evropske unije i UN-a, istaknuto je danas na panel diskusiji "Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu".

Predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović pojasnio je da sav saobraćaj iz gradskog jezgra treba izmjestiti, za šta je prethodno potrebno omogućiti parking prostore izvan gradske zone i adekvatan javni saobraćaj.

"Ljubljana je odličan primjer grada koji je uspješno riješio pitanja ko, kada i u kojim okolnostima može svojim automobilom doći u određeni dio grada", rekao je Magazinović.

Naveo je da je zabrana saobraćaja zadnja faza takvog projekta jer prethodno treba osigurati da život funkcioniše normalno u tim dijelovima grada. 

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović izjavio je da su s lokalnim vlastima redovno vršili probno zatvarenje za saobraćaj ulica u centru grada, pri čemu je pojačan pješački promet na tim ulicama donio veliku ekonomsku korist, osim samog smanjenja štetnih emisija.

"Da bi to uspjeli produžiti potrebna je koordinirana akcija privrednih subjekata, lokalnih vlasti, ali i manifestacija kao što je SFF", poručio je Marjanović i dodao da je ove godine prvi put kompletna flota vozila za SFF bila električna. 

Panel su organizovali Zeleni klub i Sarajevo Film Festival, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zeleni klub čine grupe poslanika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i lokalnih skupština/vijeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti