Promocija van zemlje

Promocija bh. privrede: Potpisan Protokol o raspodjeli sredstava za podršku sajmovima

21.09.2023. 08:30 / Izvor: Akta.ba
sajmovi

Protokol je potpisan na osnovu Odluke o kriterijima za raspodjelu tekućih grantiva odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su jučer u Sarajevu Protokol o raspodjeli sredstava za podršku sajamskim manifestacijama u inostranstvu s ciljem promocije privrede u BiH. 

Protokol je potpisan na osnovu Odluke o kriterijima za raspodjelu tekućih grantiva odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koju je Savjet ministara BiH usvojio 24. jula ove godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar Košarac istakao je da podrška organizaciji sajamskih manifestacija predstavlja adekvatnu mjeru pomoći domaćem privrednom sektoru, podsjećajući i na značaj Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2024. godine, koju je Savjet ministara BiH usvojio juče na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Kako je kazao Košarac, Protokol reguliše dodjelu sredstava za sajamske manifestacije u inostranstvu u organizaciji privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Spoljnotrgovinske komore BiH. 

"Ministarstvo će na osnovu ovog dokumenta sredstva dodijeliti entitetskim komorama i Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koje će ih dalje distribuisati, u skladu sa svojim programom rada kada je riječ o organizaciji sajmova u inostranstvu. Naš zajednički cilj je da pomognemo privrednim društvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u što boljoj promociji domaćih proizvoda na inostranom tržištu", istakao je Košarac. 

Na današnjem sastanku sa rukovodstvom Spoljnotrgovinske komore BiH dogovoreno je da se zajedničkim radom nastave aktivnosti na promociji proizvoda iz BiH na domaćim i međunarodnim sajmovima, te ulože dodatni napori na povezivanju domaćih privrednika sa inostranim partnerima.

Usaglašeno je i da će se u predstojećem periodu raditi na izradi adekvatne publikacije za promociju investicionog ambijenta, te da će to biti zajednička aktivnost i nova politika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija, nadležnih entitetskih ministarstava, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Spoljnotrgovinske komore BiH, navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti