'Power of Sustainability

Regionalni i svjetski lideri u Mostaru o zelenoj budućnosti i svjetskim trendovima

21.09.2023. 13:37 / Izvor: Fena

U Mostaru je danas počela dvodnevna konferencija Power of Sustainability Festival 2023, koja je okupila regionalne i europske lidere.

 U Mostaru je danas počela dvodnevna konferencija ''Power of Sustainability Festival 2023'', koja je okupila regionalne i europske lidere iz privatnog i javnog sektora koji su fokusirani na održivo poslovanje.

Ova konferencija predstavlja nastavak aktivnosti s ciljem poslovnog umrežavanja u organizaciji Foreign Investors Council (Vijeća stranih investitora) u Bosni i Hercegovini i Tehnološkog parka "Intera", a pod pokroviteljstvom Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH.

Sudionici će govoriti o aktualnim temama, poput zelene agende zapadnog Balkana, modela cirkularne ekonomije vezane za upravljanje otpadom, te uspješnih primjera kompanija vezano za obnavljanje i zaštite okoliša, smanjenje zagađenja, kao poštovanje međunarodnih standarda i praksi, ESG-a, temama vezanim za elektromobilnost i budućnost transporta i smanjenja emisije CO2, kao i temom vezanom za održivi razvoj turizma u BiH i regiji.

'Temeljna odlika našeg društva je nedisciplina'

Savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma Tomislav Lukić rekao je novinarima kako na konferenciji očekuju progresivan pristup novim procesima koji se već uveliko odvijaju u Europskoj uniji te da očekuju bolje shvaćanje tih procesa koji bi doprinijeli u borbi protiv najvećeg neprijatelja u BiH - neznanja.

power mostar

"Trebali bismo više znati o direktivama i napretku Europske unije. Mi smo zemlja koja je u pretpristupnoj fazi, dobili smo status kandidata, a u EU se već odvija cijeli niz novih procesa koje mi moramo ispuniti kako bi postali ravnopravna članica Europske unije. Da bismo to postigli, moramo usvojiti te tekovine, uvesti u svoje zakonodavno, a istovremeno ih implementirati u naš svakodnevni život", rekao je on dodavši da to, za sada, ne radimo na kvalitetan način.

Smatra kako se to može postići intenzivnim i progresivnim radom, ali ističe da smo u velikom zakašnjenju.

"Dio tvrtki uveliko je dostigao ESG standarde, međutim dio tvrtki još uvijek ne zna i ne poznaje te standarde i kako ih izvesti. Govorit ćemo o tomu, ali i o cirkularnoj ekonomiji gdje ćemo spomenuti moderne tehnologije, obradu otpada, što se događa u EU s otpadom i gdje smo tu mi. Mi smo, nažalost, na dnu", smatra on.

Lukić navodi da je nedisciplina temeljna odlika našeg društva.

"Mi smo nediscipliniran narod koji teško podnosi nametnute stvari. Cirkularna ekonomija uvijek počinje od građanina, mi smo temelj društva, mi plaćamo naknade, odvoz otpada, porez itd. Zbrinjavanje otpada, recimo, ne smije biti socijalno-politička komponenta, ona mora postati ekonomska komponenta", naveo je on.

Prepisati dobra zakonska rješenja

Direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miočić kazala je da Vijeće u svom članstvu okuplja 70 najvećih domaćih i stranih kompanija koje su zajedno investirale više od 9 milijardi maraka i koje zapošljavaju desetine tisuća bh. građana.

"Zajedničkim naporima, mi kao najznačajnija nezavisno-poslovna asocijacija, zajedno s donositeljima odluka, regulatorima i legislatorima radimo na uklanjanju prepreka, rasterećenju legislative i dajemo konkretne preporuke. Danas smo tu da bismo identificirali i govorili o onome što je potrebno uraditi kako bismo se okrenuli zelenijoj budućnosti i pratili svjetske trendove, odnosno preuzeli primjere dobre prakse od država iz okruženja, što je nešto s čime se lako možemo identificirati", pojasnila je ona.

Dodala je da će tijekom dvodnevne konferencije predstaviti sjajne primjere kompanija koje poštuju i primjenjuju standarde ESG-a, energetske efikasnosti, zaštite okoline i koji su svojim primjerom odlični pokazatelji na koji je način i u našoj zemlji moguće pratiti svjetske trendove i pratiti moderne tehnologije.

"Potrebno je pojednostavniti regulatorni okvir, prepisati dobra zakonska rješenja iz zemalja u regiji i onda to zagovarati. Zatim se moramo okrenuti novim temama kao što su digitalizacija i obnovljivi izvori energije, te moramo pratiti zelenu agendu", istaknula je Miočić.

Na konferenciji sudjeluje i zamjenik norveškog veleposlanika u BiH Stefan Almehagen Sandstad koji je izrazio zadovoljstvo što ulagači iz Norveške na Bosnu i Hercegovinu gledaju kao vrlo povoljno mjesto za ulaganje u zelenu energiju.

"Prije samo dva tjedana na nekoliko kilometara odavde obilježili smo završavanje najvećeg projekta solarne elektrane u regiji, što je odlično postignuće. Ogroman je potencijal za ulaganje i razvoj zelene energije u ovom dijelu Europe i drago nam je što će norveške kompanije biti dio razvoja koji će se dogoditi sljedećih godina", naglasio je on.

Mostar ide u dobrom smjeru

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da će na konferenciji sigurno promišljati i budući razvoj Grada Mostara.

"Kako znate, sve četiri teme o kojima će se danas razgovarati u Mostaru su već pokrenute i radi se na njima intenzivno. Sigurno ćemo i mi kao Grad predstaviti našu poziciju u ovome svemu i tražiti partnere u razvoju obnovljivih izvora energije, elektromobilnosti i održivog turizma", podvukao je gradonačelnik.

Govoreći o problemu otpada u Mostaru, Kordić je rekao da je jedina mogućnost rješavanja količine otpada u Mostaru kružna ekonomija, odnosno da se taj otpad ponovno stavi u funkciju.

"Mostar je pokrenuo projekt u kojem od dijela otpada radimo kompost koji bi se ponovno trebao naći u upotrebi na zelenim površinama. Isto tako, već imamo zavidne količine recikliranog materijala kojeg prodajemo ili koristimo. Imamo ambiciju u skorom roku krenuti s gorivom od otpada", pojasnio je on.

Gradonačelnik smatra da Mostar ide u dobrom smjeru, spomenuvši i projekt 'Green design centar' koji se godinama bavi temom kružne ekonomije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti