Josip Brkić

Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH pomaže da se više čuje glas institucija BiH

21.09.2023. 13:48 / Izvor: Fena
Brkić

Predlagač Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatra principe Prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Cilj donošenja ovog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije - naveo je predlagač u obrazloženju.

Ustavnopravana komisija Predstavničkog doma utvrdila je da je predloženi zakon usklađen s Ustavom i pravnim sistemom  BiH, a Komisija za vanjske poslove podržala je principe predloženog zakona.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je, obraćajući se poslanicima, kazao da su zakonom jasno definirane uloge i procedure u definiranju i provođenju vanjske politike.

Podsjetio je da je u maju ove godine Vijeće ministara BiH jednoglasno, u ovoj parlamentarnoj većini, utvrdilo prijedlog zakona i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

Po njegovim riječima, pored utvrđivanja načela, principa, pojmova, procesa i institucija koje se bave vanjskom politikom, cilj zakona je staviti i uokviriti ponašanje svih onih koji se bave vanjskom politikom BiH i istu  artikuliraju na međunarodnoj sceni.

"Mnogi od nas, od Bosne i Hercegovine, traže da govorimo jednim glasom. Ali ne glasom koji artikulira osobni stav, obiteljski, stranački, nego glasom koji artikulira stav institucija BiH baziran na konsenzusu i poštivanju Ustava i ustavne arhitekture BiH. Ovaj prijedlog zakona uistinu pomaže da se više čuje glas institucija BiH", zaključio je Brkić.

Nakon njegovog izlaganja uslijedila je poslanička diskusija o predloženom zakonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti