Ministar Lakić - Manuel Naessl

Što prije početi sa realizacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

22.09.2023. 10:59 / Izvor: Akta.ba
električna energija

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD).

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) Manuelom Naessl.

Sastanku je prisustvovao i v.d. generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Sanel Buljubašić sa članovima Uprave. Glavna tema razgovora bili su projekti koji vode ka dekarbonizaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Kako se navodi, iz EBRD-a su čestitali Ministarstvu i Vladi FBiH na usvojenom setu energetskih zakona, kao i poduzetim aktivnostima na njihovoj implementaciji.

Ministar Lakić zahvalio je EBRD-u na kontinuiranoj podršci projektima u Federaciji BiH. Istakao je da je potrebno što prije doći do konkretnih rezultata saradnje EBRD-a i Elektroprivrede BiH, s ciljem realizacije projekata koji vode ka dekarbonizaciji, a s obzirom na značajne obaveze Bosne i Hercegovine u procesu energetske tranzicije.

Prema riječima direktorice Naessl, u ovoj godini saradnja sa Elektroprivredom BiH predstavlja prioritet u radu EBRD-a. Posebno je istakla projekte koji se odnose na solarnu energiju i u planu su da se realiziraju sa EPBiH. Kako je istaknuto, svrha ovih projekata je što veće korištenje obnovljivih izvora energije.

V.d. generalni direktor EPBiH Buljubašić izrazio je spremnost Uprave tog javnog preduzeća da u najkraćem roku započne realizacija ovih projekata koji bi donijeli dodatne izvore proizvodnje električne energije. Naglašeno je i da oni predstavljaju veću sigurnost u snabdijevanju potrošača električnom energijom.

Prioritet EPBiH je aktivan rad na smanjenju emisije karbondioksida, te provedba plana koji Bosnu i Hercegovinu vodi ka ispunjenju standarda Evropske unije i prema potpisanoj Sofijskoj deklaraciji, saopćeno je Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti