Održivi razvoj i turizam

Festival "Power of Sustainability" promovirao održivi razvoj u regiji zapadnog Balkana

24.09.2023. 09:02 / Izvor: Fena
mostar

Festival je bio fokusiran na četiri ključne teme koje su bile obrađene kroz prezentacije i panele.

Dvodnevni događaj "Power of Sustainability Festival 2023" organiziran uz podršku Vijeća stranih investitora u BiH i Tehnološkog parka "Intera", u suradnji s Gradom Mostarom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma BiH, uspješno je kompletiran u petak, 22. rujna u Mostaru, a okupio je više od 150 sudionika iz BiH i regije, uključujući stručnjake, investitore i donositelje odluka iz privatnog i javnog sektora.

Ovaj događaj, održan 21. i 22. rujna, okupio je vodeće osobe iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije kao i goste iz Norveške, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država koje su razmijenile ideje, iskustva, te promovirale održivi razvoj u regiji zapadnog Balkana.

Festival je bio fokusiran na četiri ključne teme koje su bile obrađene kroz prezentacije i panele, priopćeno je u subotu iz Vijeća stranih investitora (FIC) u BiH.

Prvi dan bio je posvećen temama vezanim za investicije u zelenu energiju, primjenu cirkularne ekonomije, ESG standarde i elektro-mobilnost, dok je održivi turizam bio glavna tema drugog dana kada je festival simbolično zaključen u manje formalnom formatu u Parku prirode Hutovo Blato.

Kada je riječ o investicijama u zelenu energiju, potreba za boljim usklađivanjem razvoja zakona i politike s potrebama tržišta je istaknuta kao ključna.

Također, potrebno je povećati fokus na transparentnost institucija i privatnih investitora, te povećanje direktne koristi za lokalne zajednice s ciljem privlačenje investitora po uzoru na primjer Norveške i ostalih zemalja koje su primijenile sličan pristup.

Tijekom diskusije o održivom turizmu istaknuta je potreba za strateškim pristupom na nivou cijele zemlje kako bi se planski rješavali trenutni problemi, te radilo na dodatnom unaprjeđenju domaće turističke ponude.

Važno je i voditi računa o održivom urbanom razvoju i poboljšati organizaciju dostupnih podataka o turističkim posjetama.

"Ponosni smo što smo na jednom mjestu, u divnom Mostaru koji je primjer iskorištavanja zelene energije, okupili toliko izvanrednih pojedinaca kojima održivo poslovanje nije samo budućnost, nego sadašnjost. Oni su istinski predvodnici razvoja u našoj regiji i hvala im što su došli i inspirirali nas svojim vizijama i uspješnim primjerima poslovanja. Posebno nam je drago zbog desetina poslovnih prijateljstava koja su sklopljena tijekom Festivala jer ne sumnjamo da će se ovim umrežavanjem kreirati sjajne zajedničke aktivnosti i u budućnosti", izjavila je organizatorica Festivala, direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miovčić.

S obzirom na pozitivne reakcije, očekuje se da će se ovaj konferencijski događaj postati tradicija, te da će se održati i sljedeće godine, nastavljajući promovirati održivi razvoj, pametna rješenja i razmjenu ideja za bolju budućnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti