Vlada KS najavila Javni poziv

Usvojen Program finansiranja/sufinansiranja očuvanja tradicionalnih i starih zanata

24.09.2023. 09:28 / Izvor: Akta.ba
ks

Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata.

Vlada KS je usvojila Program očuvanja tradicionalnih i starih zanata  u Kantonu za tekuću 2023. godinu po kojem će  finansiratii ili sufinansirati projekte sa ukupno 500.000 KM.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u provođenje ovog programa početi sa objavljivanjem javnog poziva na koji će se moći prijaviti zainteresovani kandidati.

Programom je obuhvaćeno 67 tradicionalnih i starih zanata koji mogu aplicirati sa projektima nabavke mašina, uređaja i alata, unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora, nabavke repromaterijala i nabavke u oblasti prevoza putnika zaprežnim vozilima.

"Donošenjem navedenog Programa cilj nam je očuvati tradicionalne i stare zanate koji neupitno predstavljaju važan dio našeg kulturnog naslijeđa i identiteta. Na taj način ćemo sačuvati našu bogatu kulturnu baštinu koja se prenosi sa generacije na generaciju. Želimo stvoriti ambijent u kojem će zanatlije, koje su godinama usavršavali i vještine, sada prenijeti svoja znanja i iskustva na nove generacije", istakao je ovim povodom ministar privrede Zlatko Mijatović.

Svaki od tradicionalnih zanata specifičan je na svoj način, ima jedinstvenu priču, dizajn i tehniku.

Ovim programom se želi očuvati  raznolikost kreativnih izraza i tradicije što pruža, između ostalog i  autentično iskustvo u turističkoj ponudi Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti