Skuplji nego lani

Dublji džep treba i za kupus

26.09.2023. 09:57 / Izvor: Glas Srpske
Kupus

Ljubitelji sarme i drugih delikatesa koji se prave od kiselog kupusa ove jeseni moraće izdvojiti nešto više novca za ovo povrće u odnosu na lani.

Ljubitelji sarme i drugih delikatesa koji se prave od kiselog kupusa ove jeseni moraće izdvojiti nešto više novca za ovo povrće u odnosu na lani, jer je nevrijeme desetkovalo prinose.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kaže da je kvalitet ovogodišnjeg kupusa solidan, ali je potražnja veoma slaba.

"Glavni krivac što se kupus slabo kupuje je vjerovatno toplo vrijeme, koje je duže trajalo nego obično, ali i cijene su nešto malo više nego lani. S obzirom na to da je zahladnjelo, nadamo se da će početi i sezona pripremanja zimnice", kazao je Ilić.

Dodao je da vreća polubijelog kupusa, zvanog glumac, u kojoj bude od 12 do 14 kilograma, ide do sedam maraka.

"Kupus koji je pogodan za ribanje, a koji se prodaje u kutijama od banana, je trenutno najjeftiniji i za oko 25 kilograma je potrebno odvojiti pet do šest maraka", rekao je Ilić koji je kupus zasadio na površini od oko dva do tri hektara.

Na tržištu je trenutno, kako kaže, najskuplji varaždinac koji ide do 15 KM, ali pretežno je vreća od 10 do 12 kilograma deset maraka.

"Njega je veoma teško proizvesti, jer su to sorte od prije 40 ili 50 godina. Međutim, vrijeme i klima su se promijenili u tolikoj mjeri da se taj kupus više ne može ni proizvesti, pa su se proizvođači okrenuli ka nekim hibridima", rekao je Ilić.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac kaže da je zbog leda prinos kupusa manji i do 70 odsto.

"I ono što je ostalo, slabo ide jer narod još ne sprema zimnicu. Cijene su nešto malo više nego lani pa kilogram u veleprodaji ide do 0,70 KM, a u maloprodaji se kreće oko marku", rekao je Banjac.

Prema njegovom mišljenju, može doći i do nestašice kupusa kada sezona pripremanja zimnice bude u samom jeku.

"Kod nas su prinosi znatno smanjeni zbog vremenskih neprilika i grada, a ne može ni kupus proizvođača iz Bijeljene podmiriti cijelu BiH", kazao je Banjac koji je kupus zasadio na površini od 2,5 hektara.

Proizvođač kupusa iz Gornjih Karajzovaca Rade Dobraš, koji je ovo povrće zasadio na površini od oko hektar i po, kaže da zbog grada kupus nije dostigao željeni kvalitet.

"Imamo dosta kupusa koji nije ni uspio dostići zrelost da se može sjeći, a u određenom procentu grad ga je totalno uništio. Uprkos tome, nešto se ipak siječe, ali to nisu tako ozbiljne količine i sitniji je nego što bi trebalo da bude", rekao je Dobraš.

Dodao je da cijena zavisi od kvaliteta, ali se kreće od oko 0,50 KM po kilogramu, a negdje je i jeftiniji.

"Potražnja nije velika iz razloga što su temperature bile dosta visoke i još je, izgleda, rano za pripremanje zimnice, ali čini nam se da je sve manje ljudi zainteresovano da kiseli kupus u količinama kao što su nekada to radili", rekao je Dobraš.

I proizvođači u Semberiji, gdje je kupus svojevrstan brend ovog područja, kažu da su prinosi manji i do 60 odsto te da kvalitet nije na zavidnom nivou.

Potrošači

U Udruženju građana “ToPeer” iz Doboja kažu da su prije nekoliko dana sa kupcima razgovarali o visokim cijenama kupusa i paprika te ističu da građani zaista teško podnose konstantna poskupljenja.

"Činjenica je da većina građana, nažalost, nema dovoljno novca da pravi zimnicu kao prije i nadamo se da će ova akcija “Društveno odgovorni” uroditi plodom. U tom slučaju bi se cijene poljoprivrednih proizvoda malo snizile i to bi bila jedina šansa da građani imaju mogućnost da spreme zimnicu", kazali su u ovom udruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti