Novi članovi u timu

Eksperti na terenu u oktobru: Ključ u rezultatima sa obala Une

26.09.2023. 10:10 / Izvor: Glas Srpske
Eksperti

Stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i FBiH u ponedjeljak kreću sa istraživanjima u Novom Gradu.

Stručni timovi nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak kreću sa istraživanjima u Novom Gradu, a rezultati njihovih analiza biće ključni u pobijanju namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad s druge strane Une. Takođe domaći Ekspertski tim koji se bavi Trgovskom gorom biće pojačan novim članovima.

Zaključeno je to na jučerašnjom sastanku u Vladi RS čelnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS sa kolegama iz federalnog Ministarstva ekologije i turizma. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Instituta za javno zdravstvo, Hidrometeorološkog i Geološkog zavod.

"Sve smo definisali. Istraživanje počinje u ponedjeljak na lokacijama u Novom Gradu. Radićemo onako kako je planirano akcionim planom, odnosno stručni timovi sprovodiće geološka i hidrološka istraživanja te mjerenje nultog stanja radijacije. U sve će biti uključene naše institucije, ali i paritetne institucije iz FBiH", rekao je “Glasu Srpske” ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik.

Naglasio je da će početak istraživanja biti ozvaničen na nultoj zoni, odnosno odmah preko puta bivše kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori.

"Institut za javno zdravstvo RS tamo je već stacionirao svoje mjerne aparate, tako da će i ostali na toj lokaciji započeti svoj proces istraživanja", naveo je Vipotnik.

Naglasio je da je i novac koji je Vlada FBiH odobrila za istraživanje operativan te da će oni već danas pokrenuti proces javne nabavke hidrometeoroloških stanica koje će biti korišćene u istraživanju.

"Sve nadležne institucije su angažovane, a dogovorili smo se da proširimo i Ekspertski tim za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Odnosno iz nadležnih institucija koje učestvuju u istraživanju biće imenovani i članovi u Ekspertski tim da bi oni imali nesmetanu komunikaciju", poručio je Vipotnik.

Naglasio je da će i Geološki zavod RS raspisati javni poziv za istraživanja za koja oni nisu kvalifikovana te da će sve nadgledati Ekspertski tim da ne bi došlo do nekih propusta.

Paralelno sa istraživanjima na terenu, navodi Vipotnik, nadležne institucije vodiće i druge procese.

"Univerziteti u BiH organizovaće okrugle stolove na kojima će se profesori izjašnjavati o ovoj problematici. Nakon toga biće urađen zbornik radova na temu Trgovske gore, odnosno zašto lokacija Čerkezovac nije podobna za odlaganje nuklearnog otpada", zaključio je Vipotnik.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na mjestu bivše kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, koja se nalazi na području opštine Dvor, odnosno s druge strane Une.

Nadzor

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je da će nadzirati sve aktivnosti i pratiti da li se istraživanja u Novom Gradu rade po pripremljenom Projektnom zadatku.

"Čekamo i odgovor Hrvatske na primjedbe koje smo dali na Sadržaj studije uticaja na okolinu koje je BiH zaprimila krajem februara", poručio je Dizdarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti