Kompanija LEDO prvi put potpisala Kolektivni ugovor

26.09.2023. 12:47 / Izvor: Akta.ba
LEDO

Ovaj akt će biti u primjeni od 1. rujna tekuće godine i potpisan je na razdoblje od tri godine.

Kompanija LEDO d.o.o. Čitluk, koja preko 22 godine egzistira na prostoru BiH, prvi put je potpisala Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika, priopćeno je u utorak iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH.

Socijalni partneri su kroz pregovore, koji su trajali više od devet mjeseci, došli do ovog akta u kojem su ugrađena prava radnika, koja je teško naći u drugim kolektivnim ugovorima na prostoru BiH. Svi radnici ove Kompanije na prostoru BiH će biti pokriveni ovim Kolektivnim ugovorom, stoji u priopćenju.  

Ovaj akt će biti u primjeni od 1. rujna tekuće godine i potpisan je na razdoblje od tri godine.

Između ostaloga, ovim aktom su definirana pravo na otpremninu, pravo na noćni, prekovremeni rad, rad nedjeljom, rad u dane blagdana i neradne dane, rad za otežane uvjete na radnim mjestima s povećanim rizikom, regres, topli obrok, naknada troškova prijevoza na posao i s posla, dar za vjerske blagdane, jubilarne nagrade, korištenje godišnjeg odmora, solidarne pomoći i mnoga druga prava koja su radnicima zagarantirana u narednom razdoblju od tri godine.

Kolektivni ugovor su uime poslodavca potpisali direktor društva Pero Radman i izvršna direktorica za financije Karolina Braćić, a uime Sindikata PPDIVUT BiH povjerenik Sindikalne organizacije Marin Stojić i predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH prof. dr. Mehmed Avdagić, navode iz Sindikata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti