Općinski sud u Livnu

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora zbog zapošljavanja 135 osoba bez natječaja

27.09.2023. 12:04 / Izvor: Fena
zapošljavanje

Općinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Županijskog tužiteljstva u Livnu, protiv osumnjičenog.

Potvrđena je optužnica protiv bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o. zbog zapošljavanja 135 osoba, mimo natječaja.   

Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za 28. rujna 2023. godine zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog, bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o Branka Ivkovića.

Općinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Županijskog tužiteljstva u Livnu, protiv osumnjičenog Branka Ivkovića radi postojanja osnovane sumnje da je radnjama opisanim kao u optužnici počinio kazneno djelo 'zloupotreba položaja ili ovlaštenja'.

Kako se navodi u optužnici, navedenom se stavlja na teret da je u svojstvu odgovorne osobe, u pravnoj osobi, ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, od 7. studenoga 2018. do 20. studenoga 2019. godine, kao direktor poduzeća, iskoristio svoja službena ovlaštenja propisana Statutom društva te suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, bez procedure provođenja obaveznog javnog oglašavanja natječaja za prijem u radni odnos, izravnim zaključivanjem ugovora o radu, izvršio prijem u radni odnos 135 osoba.

Nakon prijema, osobe su raspoređene u razne organizacijske jedinice poduzeća: Direkcija društva Kupres, Šumarija Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

Dalje se navodi da te određene osobe u vrijeme prijema u radni odnos sukladno internim pravilnicima, nisu ispunjavale opće i posebne uvjete u pogledu stručne spreme i radnog iskustva propisanih za radno mjesto za koje su zaključeni ugovori.

Tužiteljstvo je u optužnici predložilo izvođenje preko dvije stotine materijalnih dokaza uključujući saslušanje 37 svjedoka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti